in

Županijski proračun od 1,62 milijardi kuna na prvom čitanju direktna je posljedica epidemije

Obnašatelj dužnosti župana Fabrizio Radin osvrnuo se na današnjoj sjednici Skupštine Istarske županije, održanoj u Puli, na polugodišnje izvješće o radu župana istaknuvši kako se u ovim teškim vremenima uspjelo održati funkcionalnost županijskog administrativnog ustroja, pokrenuti i nastaviti započete investicije i projekte, te stvoriti uvjete za one nove u idućoj godini, kao i osigurati zadovoljavajuću razinu programske djelatnosti, s čime je on osobno zadovoljan. S njegovom ocjenom složili su se i vijećnici koji su jednoglasno usvojili Izvješće o radu župana za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. godine, a jednoglasno je usvojen i Prijedlog Polugodišnjeg Izvještaja o izvršenju Proračuna Istarske županije.

Na dnevnom redu sjednice našao se i Prijedlog Proračuna Istarske županije za 2021. godinu i projekcije za 2022. i 2023. godinu, odnosno njegovo 1. čitanje. Prijedlog proračuna Istarske županije za 2021. godinu iznosi 1.619.600.000 kuna, te objedinjuje planove proračunskih korisnika s planom koji provode upravna tijela Istarske županije.

„Prijedlog Proračuna Istarske županije za 2021. godinu proizvod je okolnosti u kojima se nalazimo, dakle direktna je posljedica epidemije, gospodarske krize i fiskalne politike koju provodi Vlada Republike Hrvatske. Danas je svima jasno da sa smanjenom naplatom izvornih, nenamjenskih poreznih prihoda u županijskom proračunu, a prije svega poreza na dohodak, nismo još u stanju dostići pred epidemijsku razinu financiranja programa, projekata i aktivnosti naših tradicionalnih korisnika, niti povećavati kvalitetu usluga naših ustanova. Zato smo planiranju proračuna za slijedeću godinu pristupili, prije svega, oprezno“, kazao je župan Radin.

Međutim, krizi unatoč, proračun za 2021. godinu uključuje razvojnu komponentu, kroz nastavak velikih višegodišnjih investicija i početak novih kapitalnih projekata koji će unaprijediti kvalitetu života u Istri. Od investicija koje će se dovršiti valja izdvojiti izgradnju Opće bolnice Pula, izgradnju Srednje medicine škole Pula, Sustav navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka, II. fazu realizacije projekta Kuća Istarskih kaštela u Momjanu, III. i završnu fazu adaptacije zgrade bolnice „Martin Horvat“ u Rovinju, kao i rekonstrukciju i dogradnju zgrade Društvenog centra Pula.

Pokrenut će se i sljedeći projekti: rekonstrukcija Talijanske srednje škole Buje, osnivanje Centra za Kompetentno cjeloživotno razvijanje Inovativnih znanja i vještina u okviru Škole za turizam, ugostiteljstvo i turizam u Puli, adaptacija i opremanje depandanse Doma Alfredo Štiglić Pula, ugradnja prijeko potrebnog lifta u zgradi Doma za starije osobe u Raši, kao i opremanje Hospicija za starije osobe u Puli, čiju gradnju u cijelosti financira Porečko-pulska biskupija. Također, predviđen je i projekt obnove radiološke opreme Istarskih domova zdravlja s digitalizacijom; uređenje park šume Šijana i obnova dijela parka bolnice Rovinj Punta Muccia; početak nužne sanacije zgrade Admiraliteta u Puli, kao i izrada ekološke studije utjecaja Centra za gospodarenje otpadom „Kaštijun“ na okoliš i zdravlje mještana koji žive u neposrednoj blizini.

Nastavit će se i s programom subvencioniranja kamata za stambene kredite i plaćanja zakupnina za smještaj liječnika i ostalog deficitarnog medicinskog osoblja; sufinanciranjem tima za intervenciju za djecu s neurorizičnim teškoćama pri Specijalnoj bolnici u Rovinju; studentskim stipendijama za deficitarna zanimanja u zdravstvu;  subvencioniranjem kamata za poduzetničke kredite, te financiranjem Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre.

Rok za dostavu amandmana na prijedlog proračuna je 25. studeni, dok je njegovo usvajanje predviđeno za sljedeću sjednicu Skupštine, 14. prosinca, priopćeno je iz Istarske županije.

Poreč: Još dvije besplatne edukacije u sklopu Globalnog tjedna poduzetništva

POREČ: Medalje za Gresu Ramadani i Petru Belević na Prvenstvu Hrvatske u ritmičkoj gimnastici