in

Grad Novigrad objavio javni poziv za dodjelu gradskih vrtova

Foto Pixeleye za Pixabay - Ilustracija

S namjerom da realizira projekt tzv. gradskih ili urbanih vrtova, Grad Novigrad objavio je javni poziv za podnošenje zahtjeva za korištenje vrtnih parcela koje će se građanima Grada Novigrada ovim putem ustupiti u svrhu proizvodnje hrane (povrća, jagodastog i bobičastog voća), začinskog bilja i cvijeća, za vlastite potrebe.

Zemljište na kojem će biti smješteno 28 vrtnih parcela veličine do 40 četvornih metara nalazi se u zoni Marketi, a na tom će prostoru biti i zajednički dijelovi s pripadajućom zajedničkom opremom – parkiralište, ograda, pristupni putovi i staze, pumpe za vodu, spremišta alata i organskog gnojiva, komposteri, klupe, kante za odlaganje otpada… Vrtne parcele daju se na korištenje na vrijeme od pet godina, uz mogućnost produljenja korištenja.

Ciljevi provedbe ovog projekta u Novigradu – kao i u drugim sredinama – ogledaju se u poticanju lokalnog stanovništva na prirodni način uzgoja hrane za vlastite potrebe te na zdraviji način života kroz dobrodošlu fizičku aktivnost, što bavljenje vrtlarenjem svakako jest. Neki od benefita ovog projekta svakako su i razvoj ekološke osviještenosti, kao i povezivanje s prirodom te doprinos lokalnoj samoodrživosti. U praksi se često pokazalo kako projekti gradskih vrtova poboljšavaju kvalitetu života građana u socijalnom, zdravstvenom, ekološkom pa i ekonomskom smislu. Obrađivanjem gradskih vrtova građanima je omogućen ekološki uzgoj zdrave hrane, nerijetko se smanjuje opterećenja kućnog proračuna, a uvodi zdrav način korištenja slobodnog vremena.

Javni poziv otvoren je do 29. svibnja, a cjeloviti tekst Javnog poziva s a svim ostalim informacijama dostupan je OVDJE , saznajemo u Gradu Novigradu.

Ilustracija - Foto Marek Studzinski za Unsplash benzinska postaja tankanje

Od utorka dosta jeftinije gorivo

mjerenje brzine Ilustracija - Foto Policijska uprava vukovarsko-srijemska mup mjerenje brzine

Radari u Istri u nedjelju 7. svibnja 2023.