in

Građanima za obnovljive izvore energije na raspolaganju 12 milijuna kuna

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pokreće novi javni poziv za sufinanciranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama, koji je otvoren od 31. listopada do kraja godine.

-S 12 milijuna kuna građanima ćemo sufinancirati nabavu i ugradnju kotlova na biomasu i dizalica topline. Ovisno o području gdje se kuća nalazi, moguće je dobiti poticaje u rasponu od 40 do 80 posto, odnosno maksimalno do 35 tisuća kuna s PDV-om za ugradnju sustava na biomasu ili do 45 tisuća kuna s PDV-om za sustave s dizalicom topline, najavio je direktor Fonda Dubravko Ponoš.

-Cilj nam je potaknuti korištenje obnovljivih izvora energije u sustavima grijanja i hlađenja. Takvi sustavi su ekološki puno prihvatljiviji, jer podrazumijevaju smanjenje potrošnje fosilnih goriva. U konačnici, to utječe na smanjenje emisija CO2 i ima pozitivan utjecaj na okoliš, zaključio je Ponoš.

Inače, troškovi za grijanje u hrvatskim kućanstvima predstavljaju i do 75 posto ukupnih režijskih troškova. Zamjenom starijih peći učinkovitijim kotlom moguće je uštedjeti na količini ogrjevnih drva, dok je korištenjem dizalice topline moguće smanjiti korištenje električne energije elektrootpornog grijanja i do 4 puta.

Za sufinanciranje se mogu prijaviti vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća koje su zakonite, u kojima je više od 50 posto površine namijenjeno za stanovanje te imaju najviše 3 stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu do 600m2. Postotak sufinanciranja ovisi o lokaciji kuće, pa će tako do 80 posto moći dobiti stanovnici područja posebne državne skrbi i prve skupine otoka, 60 posto građani na brdsko planinskom području ili na drugoj skupini otoka, dok će svima ostalima biti na raspolaganju 40 posto bespovratnih sredstava.

Kako bi se prijavili za sufinanciranje, građani moraju zadovoljavati uvjete poziva i imati svu potrebnu dokumentaciju vezanu uz legalnost i vlasništvo kuće te glavni projekt s potrebnim odobrenjima, suglasnostima i posebnim uvjetima građenja (ukoliko su potrebni) i detaljnim troškovnikom, koji će izraditi ovlašteni inženjer.

Natječaj će biti otvoren od 31. listopada do iskorištenja sredstava, odnosno do kraja godine, a o rezultatima prijava će građani biti obaviješteni pismenim putem. 

Detaljne informacije o programu sufinanciranja moći će se pronaći na stranicama Fonda http://www.fzoeu.hr/.

Policija upozorava na prevare na Facebooku

Policija upozorava na prevare na Facebooku

Bruno Šimleša

Najpoznatiji stručnjak za ljubav Bruno Šimleša dolazi u Poreč u utorak