in

Gradonačelnik Poreča uputio apel i kritiku konzervatorima: Umjesto da je ILEGALNI BANKOMAT uklonjen, on nesmetano radi: “Pred njega postavit ćemo višejezični pano da nema dozvolu”

Foto Tanja Kocijančić
Grad Poreč zamjera konzervatorima što još nisu uklonili bankomat

Nefunkcioniranje sustava, poteškoće u održavanju komunalnog reda, posebice ljeti u povijesnoj jezgri i slučaj “Bankomat” koji je podigao veliku medijsku prašinu bile su teme današnje konferencije za medije porečkog gradonačelnika Lorisa Peršurića i njegovih suradnika, pročelnika komunalnog i odjela za prostorno planiranje Marina Poropata i Damira Hrvatina.

-Apeliram na konzervatore da se trgnu i da ne prebacuju odgovornost na druge. Prije mjesec i pol objavio sam status na Facebooku i upozorio da je bankomat na Trgu slobode postavljen bez dozvola i da je djelomice devastirao povijesna vrata iz Austro-ugarskog doba. Čekao sam mjesec i pola, ali očito je kako pojedinci zlorabe sustav. Naime, nakon što je suvlasnik zgrade dobio nalog za uklanjanje bankomata – uređaj je počeo s radom i radi još i danas. Ne bude li se slučaj riješio, Grad će ispred bankomata postaviti pano na javnoj površini na kojem će na više jezika pisati da nema dozvolu i da se ne pridržava zakona Republike Hrvatske, objavio je Peršurić novinarima.

Dodao je da će to i učiniti, svjesni da će biti posljedica, ali možda je to jedini način za rješavanje problema, budući da se sustav dosad pokazao neučinkovitim.

-Nismo protiv dodatne ponude, ali želimo da ona bude u skladu sa zakonom i pravilnicima. I što onda učiniti? Bankomati su stvar koja je turističkom gradu kao što je Poreč potrebna i ovo što govorim ne usmjeravam kao napad na zajednicu ili tip poslovanja, već samo na pojedince koji se u svakom slučaju oglušuju na reagiranje Grada, a potom i konzervatorskog odjela koji nalaže uklanjanje. Posebno me žalosti što je suradnja s konzervatorima svedena na takvu razinu da se loptica samo i uvijek prebacuje Gradu, koji je odjednom postao nadležan za sve, dok ostale inspekcijske službe to koriste.  I to ne samo u Poreču, pogledajte Rovinj, Split ili Dubrovnik – svi istu muku muče, rekao je gradonačelnik Peršurić napomenuvši kako je bankomat u ovom slučaju samo primjer kako sustav ne provodi mjere koje je sam propisao, te da nam je svima zajednička želja da za Poreč učinimo sve kako bi očuvali njegovu kulturnu baštinu.

– Baš zato, jer znam da imaju manjak radnika i puno posla, nudim našu pomoć konzervatorskom odjelu u okvirima u kojima možemo pomoći. Apeliram da ne prebacuju lopticu jer građani žele da rješavamo problem, rekao je Peršurić.

No, to gradonačelniku nije jedina zamjerka konzervatorima, jer problem je taj što Grad već godinama iz proračuna, a ove godine i iz sredstava Turističke zajednice, sufinancira obnovu pročelja privatnih zgrada u starom gradu, ali i to ide teško i sporo. Naime, dozvole konzervatora teško se dobivaju.

Gradonačelnik je podsjetio da je Grad lani angažirao zaštitare jer po zakonu, komunalni redari imaju manje ovlasti od zaštitara.  Upravo zato im je ponekad vrlo teško provoditi Odluku o komunalnom redu. Primjerice, komunalni redar koji na Trgu ulovi ilegalnog preprodavača ne može od njega zatražiti osobnu, pa ga tako ne može ni sankcionirati. Zaštitar ima licencu i mogućnost zadržati primjerice, ilegalnog preprodavača do dolaska policije, a pomaže i u provođenju komunalnog reda i u ostatku grada, tamo gdje je to potrebno.

Pročelnik za komunalni sustav Marino Poropat pojasnio je kako je u tijeku javno savjetovanje o Odluci o komunalnom redu. Iako se pretežno radi o usklađenju sa zakonom, pročelnik je pozvao zainteresirane da se uključe u ovo savjetovanje. Dodao je kako Grad trenutno čeka i odobrenje konzervatora za Elaborat urbane opreme starogradske jezgre, svojevrsne upute koje će korisnicima poslovnih prostora i privatnicima olakšati postavljanje opreme poput tendi, suncobrana ili reklama u starogradskoj jezgri pri davanju zahtjeva konzervatoria. Time će se značajno olakšati i njima, ali i konzervatorima, zaključio je Poropat.

Pročelnik za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Damir Hrvatin nadovezao se na suradnju s konzervatorima, napomenuvši kako je upravo u tijeku procjena pristiglih prijava na ovogodišnji natječaj kojim grad sufinancira obnovu kulturnih dobara u starogradskoj jezgri. – Drago nam je da je interes ove godine još veći nego li godinu ranije, a ove je godine u proračunu za obnovu zgrada u starogradskoj jezgri rezervirano 400 tisuća kuna kroz suradnju s TZ Poreč.

– Program je kontinuiran i dobro je da se građani s dokumentacijom pripreme za otvaranje novog natječaja iduće godine, a Grad će osim kroz sredstva previđena u natječaju sudjelovati i dodatnim sredstvima, ukoliko se radi o zgradama u kojima je jedan od suvlasnika, rekao je Hrvatin.

OTVOREN NOVI ŠOPING CENTAR GALERIJA POREČ: Kupce do nedjelje čekaju brojne akcije, popusti i bogat zabavni program za sve generacije

DVOBOJ LEGENDI: Prvi put u povijesti Arena postaje NOGOMETNO IGRALIŠTE