in

HELLOISTRIA U VRSARU: Svađa s Casanovom i meditacija usred Kontije

Ljubavni gnjev nema granica

Bilo je to davne 1743. i 1744. kada se najpoznatiji svjetski ljubavnik prvi put prošetao Vrsarom i za sobom ostavio kaos. Bilo mu je dovoljno samo par dana da se o njemu i dan danas priča. Ali nije bio neki veliki ljubitelj malog mjesta Vrsar, tada malog feudalnog primorskog gradića koje nije bilo ni sjena talijanskim gradovima gdje je Casanova njegovao svoj lik i djelo. Ali na svim tim mjestima, u svim tim gradovima, Casanova je znao što da radi i u čiju postelju da se uvuče, piše blog HelloIstria.com.

I dan danas legenda ga prati da je u Vrsaru zaveo služavku jednog lokalnog plemića. Prvi je put u Vrsaru boravio tri dana, i tada je bio siromašan svećenik. Ali dovoljno zgodan i šarmantan da pobere simpatije tamošnjih dama, ali i njihov gnjev nakon što su shvatile da su iskorištene i ostavljene. Drugi put došao je pak kao časnik u službi Mletačke Republike, čiji je brod prevozio mletačke vojnike i topove, barem kako kažu njegovi memoari.
Njegova sjena još je nad Vrsarom, a utjelovljuje ga mladi glumac Istra Inspirita koji me vraća u ovo malo mjesto prije 276 godina.

Tko mu ne bi odolio

Kruh s pečatom

-Užasan je ovaj grad, ali dobrodošli, kazao nam je novovjekovni Giacomo Casanova u centru Vrsara koji mi želi pokazati najljepše dijelove mjesta i objasniti kakav se život ovdje odvijao. Kaže mi kako su nekada u Vrsaru vladali vrlo strogi propisi koje je definirao Vrsarski statut iz 17. stoljeća. Donijeli su ga u tadašnju Vrsarsku grofoviju porečki biskupi. Primjerice u starogradskoj se jezgri strogo kontrolirao ulaz ljudi u grad kod gradskih vratiju, pa su svi muškarci morali biti obrijani.

I redovnice su bile lude za svjetski poznatim ljubavnikom
I redovnice su bile lude za svjetski poznatim ljubavnikom

Kruh se pekao pod kontroliranim uvjetima kako se u njega ne bi ubacivao životinjski izmet, pa se morao kontrolirati da bi dobio svoj pečat. Samo takav pečatirani kruh se mogao prodavati u mjestu. Isto tako, vino je moralo biti vrhunske kvalitete, a na trgu je bio i stup srama gdje bi bili sankcionirani oni koji nisu poštivali te stroge propise. No upravo su ti strogi propisi, kaže povijest, zaslužni da su Vrsar zaobišle mnoge bolesti iz tog doba, pa tako i kuga. No, neke ipak nisu uspjele zaobići Vrsar saznajemo od lokalnog liječnika koji je susreo Casanovu na skalinadi u starom gradu.

Ljubavne uspomene

-Hvala vam gospodine Casanova što ste tada došli jer ste ostavili za sobom ljubavne uspomene zbog čega sam imao mjesecima posla. Zamolio bih vas ako mi možete ponovno učiniti istu uslugu i ovaj put, zamolio je lokalni liječnik Casanovu dok mi je pokazivao grad. No, Casanova se nije osvrtao na njegove riječi, tek mu je dobacio da je sada izliječen, te mi je dalje nastavio pokazivati znamenitosti grada.

Puno više o Vrsaru, njegovoj tradiciji i rimskim mozaicima, Romualdovoj špilji i još mnogo toga pročitajte na HelloIstria.com.

NOVIGRAD: Konstituirana Vijeća mjesnih odbora – donosimo imena svih članova

galerija poreč trgovine shopping

GALERIJA POREČ – Novi šoping centar otvara vrata 27. lipnja uz brojne akcije i zabavni program