in

„Hodanjem do zdravlja“ u subotu u Poreču u znaku Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke

Tradicionalna humanitarna akcija Kluba žena IDS-a „Hodanjem do zdravlja – Camminando verso la salute“ održat će se ove subote, 20. listopada, u Poreču, objavio je Istarski demokratski sabor na svojim službenim web stranicama.

Okupljanje je na Gradskom kupalištu Poreč u 9 sati, odakle se laganim hodom u 10 sati kreće prema Materadi. Povratak na Gradsko kupalište predviđen je oko 12 sati, gdje sudionike akcije očekuje okrjepa i druženje uz muziku.

Ove godine Klub žena IDS-a zajedno s rovinjskom Udrugom – Associazione „ŽenaDonna“ priključuje se obilježavanju Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke te time želi doprinijeti podizanju svijesti o važnosti njegovog ranog otkrivanja.

Naime, rak dojke najčešći je zloćudni tumor u žena i vodeći uzrok smrti u žena u dobi od 40. do 55. godine života. Iskustva oboljelih govore da se mali tumor lako liječi i da je potpuno izlječiv korištenjem lako dostupnih dijagnostičkih metoda ranog otkrivanja kao što su mamografija, ultrazvuk, liječnički pregled i samopregled dojki te nijedna žena ne bi smjela dozvoliti prekasno otkrivanje bolesti.

– U Istarskoj županiji postoji mreža aparata-mamografa te mnogobrojni gradski, županijski i nacionalni programi besplatne preventivne mamografije za različita godišta žena. Rano otkrivanje raka dojke znači bolju prognozu, odnosno 96 posto šansi za preživljavanje, istaknula je predsjednica Kluba žena IDS-a Sandra Ćakić Kuhar, zaključivši da je iz tog razloga važno upitati najbližeg radiologa na koji način se može ostvariti pravo na besplatnu mamografiju.

Nakon prošlotjednog drastičnog poskupljenja danas je gorivo pojeftinilo – cijene benzina i dizela skoro izjednačene

Nakon prošlotjednog drastičnog poskupljenja danas je gorivo pojeftinilo – cijene benzina i dizela skoro izjednačene

marunada Lovran

45. Marunada u subotu u Lovranu