in ,

Hrvatska od danas ima 5 restorana s Michelinovim zvjezdicama

Nakon Rovinja, Dubrovnika i Šibenika, Michelinove zvjezdice zasluženo dobivaju Kvarner i Zagreb. 

Restoranima Noel (Zagreb) i Draga di Lovrana (Lovran) dodijeljena je prestižna Michelinova zvjezdica, dok su restorani Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik) i Monte (Rovinj) uspješno zadržali svoje zvjezdice. Tako Hrvatska od danas se može pohvaliti kako ima pet restorana s Michelinovim zvjezdicama, objavila je Hrvatska turistička zajednica.

Također, lista s oznakom Bib Gourmand sada broji ukupno osam restorana, što je dvostruko više u odnosu na prošlu godinu, dok oznaku Michelin Plate ove godine nosi ukupno 51 restoran. Rezultat je to tajnog obilaska hrvatskih restorana od strane profesionalnih Michelinovih inspektora. 

Ovaj izbor pokazuje potencijal hrvatske gastronomske scene koju obogaćuje višestruki utjecaj; od mediteranskih okusa koji se nalaze u Dalmaciji, talijanskih utjecaja u Istri i slavenskih okusa od Zagreba do Slavonije, koji svi zajedno stvaraju jedinstveni kulinarski identitet“, izjavio je Gwendal Poullennec, međunarodni direktor Michelin vodiča.

 „Izuzetno nas veseli što Hrvatska sada ima čak pet restorana s prestižnom MICHELINOVOM zvjezdicom. Nakon Rovinja, Dubrovnika i Šibenika, zvjezdice zasluženo dobivaju Kvarner i Zagreb. Nove zvjezdice i preporuke hrvatskim restoranima dokaz su da naša gastronomska scena zadovoljava vrlo zahtjevne međunarodne kriterije kvalitete, ali i da smo u svijetu sve više prepoznati po kvalitetnoj gastronomskoj ponudi. Ovo nam je ujedno snažan poticaj za daljnji razvoj i promociju ovog segmenta ponude te sam siguran kako će destinacije i izabrani restorani znati iskoristiti priznanja i preporuke u svom daljnjem pozicioniranju na tržištu“, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, dodavši kako iskrene čestitke upućuje svim izdvojenim restoranima, a posebno vlasnicima i djelatnicima restorana koji su nositelji zvjezdice. 

Michelinove oznake Bib Gourmand uz prošlogodišnje restorane Konoba Mate (Korčula), Dunav (Ilok), Vuglec Breg (Krapina) i Konoba Fetivi (Split), dobivaju Batelina (Banjole), Konoba Vinko (Konjevrate), Agava (Zagreb) i TAČ (Zagreb). Riječ je o oznaci koja se dodjeljuje restoranima koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama. 

Uvrštenje novih restorana u Michelinovu selekciju snažan je poticaj za daljnje kontinuirano usavršavanje domaće gastronomske scene, ali i velika globalna promocija Hrvatske kao vrhunske gourmet destinacije, priopćeno je iz HTZ-a. 

Vrsaru 3 milijuna kuna za gradnju reciklažnog dvorišta

Bogat rukometni vikend – Sutra Porečani dočekuju Spačvu iz Vinkovaca