in

Crtica iz VRSARA: U odnosu na lani trenutno 40 puta manje noćenja

Foto Tanja Kocijančić

Svaki dan mediji objavljuju razne tekstove o turizmu i kakvu ćemo sezonu imati. Pitanja i prijedlozi su različiti, svi mogući stručnjaci daju svoja mišljenja što bi trebalo napraviti, ali činjenica je da nitko ne zna točno kada će se i hoće li se granice uopće otvoriti. Od stranih turista se živi na obali, teško da će domaći turisti moći popuniti hotelske i sve ostale kapacitete.

Da slikovito prikažemo situaciju objavljujemo fotografije iz Vrsara od 21. travnja 2019. Bila je nedjelja, Uskrs, prekrasan dan kakav se samo poželjeti može. Uskrsni vikend bio je uspješan, svi su bili zadovoljni. Ove godine Uskrs u doba korone nije potrebno komentirati.

Donosimo brojčane podatke Turističke zajednice Vrsara.

-Na dan 21. travnja lani je u E-Visitoru zabilježeno 3.744 noćenja. Na dan 21. travnja 2020. imamo zabilježena 43 noćenja.

Lani je u cijelom travnju ostvareno 12.306 dolazaka i 47.450 noćenja. Ovaj travanj još nije završio, ali vjerojatno je tih 40-tak ljudi ovdje cijelo vrijeme, pa ako računamo na oko 1.200 noćenja. Od toga je opet samo mali dio pravih turista, ostalo su vikendaši koji su primjerice iz Zagreba ili Ljubljane došli u svoje kuće u Vrsaru, kaže nam direktorica TZ-a Natalija Vugrinec.

Do 22. travnja 2020. u Vrsaru je ostvareno oko 19.000 noćenja, što je 50% u odnosu na lanjski period. Naime, dodaje Vugrinec, u Vrsaru je cijelu godinu otvoren kamp Porto Sole koji je bio kratko zatvoren, te hotel Pineta, pa su te brojke uglavnom ostvarene u periodu prije pojave koronavirusa.

Situacija je slična u ostalim obalnim gradovima.

Bez obzira na strah od zaraze zlokobnim virusom, za kojeg kažu stručnjaci da ljeti neće nestati, svi se ipak nadaju da će se granice otvoriti i time omogućiti kakav-takav dolazak stranih turista.

Jedno je sigurno – ovog ljeta ulice, plaže, gradovi, šetnice, terase kafića i restorana neće biti ono na što smo navikli.

Stožer, 24. travnja: U Istri nema novooboljelih, ali ima dva nova izliječena

Istarski stožer: S popuštanjem mjera oprezno da se ne pojave nova žarišta virusa – Kozlevac poslao poruku građanima uoči Praznika rada