in

U Istri osam: Pet osoba u Poreču zatečeno u kršenju mjera samoizolacije

Policijska uprava istarska objavila je jutros da je tijekom vikenda zatekla osam osoba u kršenju mjera samoizolacije. Na porečkom području pet, a troje na području Umaga, Buzeta i Pule.

-Protiv svih prekršitelja, koji su usprkos strogim zabranama izašli iz svog doma i ostvarili kontakt s drugim osoba, čime su ugrozili zdravlje drugih ljudi, policija je dostavila obavijesti državnom inspektoratu radi poduzimanja daljnjih mjera i izricanja odgovarajućih sankcija, rekla je glasnogovornica istarske policije Nataša Vitasović.

Podsjetila je koliko je od iznimne važnosti za zdravlje cijele zajednice da se građani kojima je određena mjera samoizolacije bez iznimki pridržavaju mjere i ne izlaze iz svojih domova i ne ostvaruju socijalne kontakte.

“Osim što kršeći mjere mogu naškoditi sebi i biti novčano kažnjeni, mogu ugroziti i zdravlje svojih bližnjih i cijele zajednice”, poručila je Vitasović.

Na današnjoj presici istarskog Stožera civilne zaštite njegov šef Dino Kozlevac rekao je da strahuju od pojačanog kršenja mjere samoizolacije, budući da su tijekom vikenda ulovili takvih čak 8.

-Strahujemo od nediscipline osoba u samoizolaciji. No, sva nadležna tijela koja nadziru te ljude – od policije do ophodnje civilne zaštite i sanitarne inspekcije – moraju odraditi svoj dio posla, odgovorio je Kozlevac na novinarski upit strahuje li da će kršenja mjera samoizolacije biti više otkad je danas krenuo prva faza jačeg popuštanja mjera.

POVIJESNO OTKRIĆE: Barka Porečanka stara 2.000 godina pričat će nam kako su Porečani živjeli od 1. do 4. stoljeća

ISTARSKI STOŽER: Situacija je stabilna, ali više od tisuću osoba u samoizolaciji najveća su nam opasnost