in

Istra: Danas, 10.5., prometna akcija. Policija najavila što će i gdje kontrolirati kod vozača

Ilustracija MUP

Policija poziva vozače da se prije svake vožnje pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom te da ne koriste mobitel za vrijeme vožnje

Kako bi se povećala sigurnost i smanjilo stradavanje svih sudionika u prometu, Policijska postaja Rovinj će u srijedu, 10. svibnja, na području grada Rovinja, općina Žminj, Kanfanar i Bale od 10 do 14 sati, provesti prometnu akciju ”Kontrola nekorištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela”.

Uz brzinu i alkohol, nepropisna uporaba mobitela i nekorištenje sigurnosnog pojasa glavni su uzročnici prometnih nesreća s najtežim posljedicama. Tijekom prva četiri mjeseca 2023. godine utvrđeno je 347 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, što je 52% više od usporednog razdoblja 2022. godine, kada je zabilježeno 229 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa. Također je evidentirano 363 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, što je 120% prekršaja više nego u 2022. godini, kada je utvrđeno 165 prekršaja nepropisne uporabe mobitela.

Sigurnosni pojasevi jedan su od elemenata zaštite vozača i putnika u motornim vozilima, namijenjeni zaštiti osoba prilikom sudara i iznenadnog zaustavljanja vozila.  Korištenje ugrađenih sigurnosnog pojasa zakonska je obaveza svih vozača, putnika na prednjem i putnika na stražnjim sjedalima u motornim vozilima. Kako su sigurnosni pojasevi namijenjeni odraslim osobama, djecu se treba prevoziti u posebnim sigurnosnim sjedalicama (dječjim autosjedalicama), odnosno postolju.

Posljednjih nekoliko godina među vozačima raste i negativni trend nezakonite uporabe mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, a koji je jedan od glavnih uzročnika stradavanja u cestovnom prometu s obzirom da vozačima odvraća pozornost s ceste, te ih ometa, a upotreba mobitela kod većine vozača može dovesti do usporavanja reakcija.

Policija poziva vozače da se prije svake vožnje pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom te da ne koriste mobitel za vrijeme vožnje, a ukoliko ga već moraju koristiti, da upotrebljavaju napravu koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku, objavila je    Policijska uprava istarska.

POREČ: Besplatna radionica za poduzetnike – „Razvijte unikatnu poslovnu ponudu“

Foto Oš Tar-Vabriga

TAR: Učenici planinarili i uživali na Žbevnici