in

ISTRAMET: Krajem subote stiže novo nevrijeme uz buru i pljuskove

Funtana/Istramet/Foto Danijel Radin

Današnji cirusi i optičke atmosferske pojave u vidu vatrenih duga uvod su u jaču promjenu vremena koja stiže u subotu navečer. Ponovno će glavno obilježje fronte biti bura, objavio je Istramet.

DHMZ je putem Meteoalarma izdao nekoliko upozorenja. Za Istru i Kvarner na snazi je žuto upozorenje uslijed mogućnosti grmljavinskog nevremena uz obilne oborine u kraćem vremenskom roku. Vjerojatnost grmljavine pritom je veća od 70 %, a spominju i mogućnost bujičnih poplava.

Za more je na snazi narančasti stupanj upozorenja. Udari bure na moru zapadne Istre mogu dostizati 95 km/h, na Kvarneriću 100 km/h, a podno Velebita 110 km/h. Te su brzine ipak manje u odnosu na prošlu frontu kada su prognostički modeli predviđali udare do 160 km/h, što se i ostvarilo.

Fronta će naići u kasnim večernjim satima, a kao što možemo vidjeti u prognozi ICON-a, najranije će zahvatiti sjever Hrvatske gdje se očekuje strmoglavi pad temperature zraka. Prema Istramet WRF-u, promjena vremena u Istri nastupit će oko 20 h.

Količine kiše raznolike – slijedi brzo razvedravanje

Što se tiče prognoze oborina one su vrlo raznolike. Uslijed razvoja jačih lokalnih grmljavinskih ćelija ponajprije u gorju lokalno može biti obilnijih količina kiše, no modeli za istarsko područje prosječno predviđaju tek 10-ak mm.

Do nedjeljnog jutra već će se razvedriti, a kišni oblaci bit će daleko na jugoistoku. Zadržat će se vjetrovito i osjetno svježije vrijeme u odnosu na proteklih nekoliko dana, naročito što se tiče noći i jutra.

Vrijednosti temperature koje će nadolazeća fronta strmoglaviti 2-3 dana zadržat će se blago ispod prosjeka, a zatim slijedi postupno zatopljenje i njihov povratak u okvire uobičajenih za doba godine. Od velikih paklenih vrućina nema ništa do daljnjega.

prometna-policija12 ilustracija policija

Policija će i ovog vikenda po cijeloj Istri pojačano nadzirati promet

Istra 11. srpnja ima 4 novooboljelih, virus ušao u Dom za starije u Umagu