in

ISTRAMET: Nestabilno, sparno i vruće, neverini i afrički pijesak

Pula - Foto Sendi Smoljo/Istramet

ESTOFEX upozorenje za danas. Najveći stupanj izdan je za sjever Italije gdje postoji mogućnost razorne tuče i tornada. Jači neverini mogu “iznenaditi” i Istru, objavio je danas, ponedjeljak 26. srpnja, Istramet.

Iduće dane mnogi će okarakterizirati kao “teške i sparne”. Prevladavat će vruće i vjetrovito vrijeme, naročito u ponedjeljak kada očekujemo mjestimičnu prljavu kišu i pljuskove.

Zahvaljujući pritjecanju vrućeg afričkog zraka, u ponedjeljak će atmosfera biti prepuna čestica afričkog pijeska, a u kombinaciji s mjestimičnim oborinama očekujemo prljavu kišu. Puhat će umjereno i jako jugo, naročito na moru.

Iako će se glavnina nestabilnosti zadržavati na sjeveru Italije gdje su moguće i nepogode, izolirani neverini ne bi nas trebali iznenaditi ni u Istri, naročito sredinom dana. Povodom toga DHMZ je putem Meteoalarma izdao žuti stupanj upozorenja.

Lokalnih neverina može biti u utorak, a zatim slijedi postupna stabilizacija atmosfere uz smanjenje naoblake i vruće ljetno vrijeme. Vrućine će biti izraženije na istoku Hrvatske i u Dalmaciji gdje ćemo moći govoriti o novom toplinskom valu.

Pošto zahladnjenja nema na vidiku, slobodno možemo reći kako je ispred nas vrhunac ljeta! Uživajte u ljetnim radostima, jer kolovoz možda donosi sasvim drugi tip vremena.

POREČ: Drago Draguzet u Domu za starije i nemoćne

Pogledajte ponudu marendi u tarskom Degustazioneu