in

Istramet: U utorak jaka promjena vremena uz prvi jesenski snijeg u gorju

Foto: Istramet

Nakon kraćeg perioda stabilnog i hladnijeg vremena uz buru, već u noći na utorak stiže novo pogoršanje vremena.

Na vrijeme će u ponedjeljak navečer početi djelovati visinska ciklona s centrom iznad Francuske, a doći će i do razvoja sekundarne ciklone u Jadranu. Hladni zrak počet će zamjenjivati toplija zračna masa bogatija vlagom.

U takvoj situaciji valja očekivati značajnije oborine, naročito u gorju. U noći na utorak i u prvom dijelu utorka izgledan je obilan snijeg, prema Istrametovom WEF-u lokalno može pasti i 30-ak centimetara snijega u kratkom vremenskom roku. U početku oborina pahulje mogu zalepršati i u nižem području, u riječkom zaleđu i ispod 350 metara nadmorske visine.

Ipak, uslijed naglog dolaska toplijeg zraka, snijeg će brzo prijeći u kišu ispod 800 metara nadmorske visine. Na Učki i dijelu Ćićarije valja očekivati stvaranje pokrivača i do 10 centimetara, naročito u višim dijelovima. Tijekom dana snijeg će prijeći u kišu, izuzev najvišeg dijela Učke.

I njemački prognostički model ICON  također predviđa mogućnost obilnijih snježnih oborina u Gorskom kotaru.

Kao posljedica brzog zatopljenja u višim slojevima atmosfere uz istovremeno zadržavanje hladnog prizemnog sloja, prema dijelu modela tijekom utorka u Gorskom kotaru može biti čak i ledene kiše. Na mogućnost pojave ove vrlo neugodne oborine skreće pažnju Istrametov WRF, ali i brojni drugi modeli.

Vrijeme će se postupno smiriti u drugom dijelu srijede uz temperature zraka 5-8 °C više u odnosu na period prije djelovanja ciklone.

supertata pazin

Pazinjan Goran Brajković je Supertata: Djeca neće pamtiti naše poslove niti čistu kuću nego naše vrijeme posvećeno njima

Umjesto da potiče žensko poduzetništvo, država poduzetnice gura u propast

Umjesto da potiče žensko poduzetništvo, država poduzetnice gura u propast