in

Umjesto da potiče žensko poduzetništvo, država poduzetnice gura u propast

Foto: Sandra Ćakić Kuhar

Uoči Svjetskog dana poduzetnica koji se obilježava diljem svijeta sutra, 19. studenog, Klub žena IDS-a upozorio je da posljednja zakonska rješenja u Hrvatskoj još jednom idu na štetu malih i mikropoduzetnica. Koliko god se lokalna i regionalna samouprava u Istri svojim mjerama trudila potaknuti žene na poduzetništvo i samozapošljavanje, država takva nastojanja onemogućava i osuđuje na propast. Najnoviji primjer za to su odredbe novog Zakona o doprinosima prema kojima bi se poduzetnicima prijavljenim na pola radnog vremena doprinosi obračunavali kao da su prijavljeni na puno radno vrijeme, čije odredbe idu na štetu prije svega malih i mikro poduzetnica.

U Klubu žena IDS-a smatraju da je ovakav zakonski prijedlog posebno štetan za žene, male i mikro poduzetnice koje rade u svojim poduzećima u nepunom radnom vremenu te će, ukoliko se ovaj prijedlog usvoji, od nove godine plaćati duplo veće doprinose, bez obzira da li rade na pola ili cijelo radno vrijeme. Rad na pola radnog vremena kod malih i mikro poduzetnica vrlo je čest jer žene uz obavljanje privatnog biznisa nastoje balansirati i obaveze obiteljskog života te nose najveći teret u brzi za djecu, ali i druge ovisne članove obitelji.

Posljednjih se godina sve više žena odlučuje na pokretanje vlastitog biznisa i to su uglavnom mala i mikro poduzeća u kojima su poduzetnice često i jedine zaposlenice. Najveći broj mikro poduzeća osnivaju upravo žene, oko 70% ženskih tvrtki imaju najviše do 4 zaposlena i one teškom mukom nastoje uskladiti svoje poslovne i privatne obaveze, posebno na samom početku poslovanja ili kad uz to još imaju i malu djecu.

Klub žena IDS-a također ističe da ovakav zakonski prijedlog zasigurno neće potaknuti demografsku obnovu društva, nego će još jednom cijenu platiti žene

-Radom na pola radnog vremena u svojim malim ili mikro poduzećima žene su nekako uspijevale uskladiti svoje privatne, najčešće majčinske obaveze s poslovnima, ali situacija da će od nove godine morati plaćati doprinose kao da rade cijelo radno vrijeme sigurno će mnoge od njih natjerati na zatvaranje poduzeća. Uostalom, takvim radom žene sigurno ne zarađuju milijunske iznose već osiguravaju osnovnu egzistenciju, naglasila je Sandra Ćakić Kuhar, predsjednica Kluba žena IDS-a.

Klub žena IDS-a još jednom naglašava da treba slijediti primjere razvijenih europskih zemalja kao i Nacrt Direktive Europskog parlamenta i Vijeća o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i skrbnika koje, umjesto kažnjavanja, potiču zapošljavanje i samozapošljavanje žena, kao i osiguravanje servisa zaposlenim ženama kao što su cjelodnevni vrtići i druge usluge te ovakva rješenja ugraditi u odgovarajuće zakonske propise.

Istramet: U utorak jaka promjena vremena uz prvi jesenski snijeg u gorju

Istramet: U utorak jaka promjena vremena uz prvi jesenski snijeg u gorju

Kanfanarska manifestacija Zakantajmo istrijanske kante je "Simply the best"

Kanfanarska manifestacija Zakantajmo istrijanske kante je “Simply the best”