in

Istramet: Večeras stiže treća marčana bura, kiše će biti malo

Period sunčanog i iznadprosječno toplog vremena večeras će prekinuti izražena hladna fronta. Stiže nam treća, a ujedno i posljednja marčana bura, objavio je danas Istramet.
Povodom naglog jačanja bure, Meteoalarm je izdao narančasti stupanj upozorenja za veći dio Istre i Kvarnera. Očekivani udari bure kretat će se između 65 i 110 km/h! Još žešće, crveno upozorenje zbog bure izdano je za Kvarner i Velebitski kanal za utorak. Na tom području bura može dostizati udare od 130 km/h.

Nakon perioda toplog vremena uz temperature zraka i do 25 °C, bit će to pravi temperaturni šok, a nakon postupnog smirivanja vjetra u nastavku tjedna valja očekivati i mjestimičan mraz. Temperature zraka snizit će se za 10 i više Celzijevih stupnjeva te će se nekoliko dana zadržati ispod prosjeka.

Značajnija kiša ponovno će izostati

Kiše će ponovno biti u malim količinama, što je loša vijest pošto je zima na zapadu Istre bila ekstremno sušna, a trend izostanka oborina proteže se na i na početak proljeća. Prema većem dijelu modela značajnija kiša ponovno će izostati, računalni izračuni prosječno očekuju tek 5-10 mm. Bura koja će zapuhati iza oborinskog vala dodatno će posušiti tlo.

Nakon zahladnjenja kiša će u višem gorju brzo prijeći u snijeg, no ne očekuju se značajnije količine kao ni deblji snježni pokrivač. Naročito se to odnosi na Ćićariju i Učku gdje će oborine brzo prestati.

Što se tiče nastavka tjedna, već u noći na utorak postupno će se razvedriti, stoga će iduće dane obilježiti pretežno sunčano vrijeme s burom. Dojmu hladnijeg vremena pridonosit će umjerena i jaka bura, na poznatim lokalitetima s olujnim udarima. 

NOVO RADNO MJESTO: DND Poreč traži administratora

U NEDJELJU NA MOTODROMU: Prvenstvo u kronometar vožnjama 15. Nagrada Tar – Vabriga