in

POREČ: MILANU RAKOVCU uručena Nagrada Fulvio Tomizza – Tršćani mu odali počast za misli o multikulturalnosti i pograničnoj književnosti

Foto Tanja Kocijančić

Književnik, novinar, publicist, nekadašnji glavni urednik Glasa Istre (1973.-1975.) i dugogodišnji urednik na HRT-u Milan Rakovac dobitnik je ovogodišnje Nagrade Fulvio Tomizza koju 16. put zaredom dodjeljuje Lions klub iz Trsta.

Predstavljanje dobitnika i virtualna primopredaja nagrade upriličena je danas, 26. rujna, u porečkoj gradskoj palači u organizaciji Lions kluba Poreč koji su kolege iz Trsta povezali online, odnosno putem aplikacije Zoom.

Predsjednici Lions klubova Trieste Europa Ugo Gerini i Poreča Đek Šurija predstavili su i pozdravili sve prisutne u oba grada, a zatim je Gabriella Vaglieri, prošlogodišnja predsjednica LC Trieste Europe, obrazložila odluku komisije za dodjelu Nagrade Fulvio Tomizza za 2020.

Foto Tanja Kocijančić

-Radi se o vrsnom intelektualcu i autoru, javnoj ličnosti i kulturnom promotoru koji je znao interpretirati i valorizirati misao i književni opus velikog istarskog književnika Fulvija Tomizze, te (re)valorizirati njegove misli o multikulturalnosti dajući veliki doprinos kulturama u doticaju te pograničnoj književnosti. Rodom iz sela Rakovci pored Poreča, Rakovac je svestrani intelektualac – novinar, esejist, prevoditelj i pisac koji se proslavio prije svega književnim djelom ‘Riva i drusi’ iz 1983. godine, a to je djelo uvelike cijenio i Fulvio Tomizza. Tomizza i Rakovac su bili veliki prijatelji te su surađivali. Rakovca je nominirao Lions klub iz Poreča, istaknula je Vaglieri.

Foto Tanja Kocijančić

Izgled nagrade osmislila je njihova članica – osnivačica Lucia Krasovec Lucas: radi se o figuri lijevanoj u bronci koja predstavlja simbol tršćanskog Kluba u dinamičkoj dimenziji koja teži mirnoj budućnosti. Vaglieri je naglasila kako se nadaju da će se brzo susresti „uživo“ i Rakovcu predati ou brončanu statuu – nadaju se u Materadi, rodnom selu Fulvija Tomizze u Umagu.

Rakovac je zahvalio na nagradi i istaknuo: „Ganut sam i ponosan na ovu nagradu. Uvijek razmišljam o riječima Tomizze i njegovoj identifikaciji s granicom, tom imaginarnom linijom koja razdvaja ljude. U današnje se vrijeme strahovi iz povijesti ponavljaju, a neke politike opet stvaraju barijere i žele nas opet razdvojiti.“

Zahvalio se zatim svima koji i dalje rade na organizaciji susreta Forum Tomizza u Umagu, književnoj manifestaciji koju je on pokrenuo 2000. godine i na čijem se književnom natječaju u 16 godina dosad prijavilo više od 1.500 pisaca iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Albanije, BiH, Srbije i Crne Gore. Svi su pisali na svojim jezicima, a njihovi su stihovi ukoričeni u knjigama Foruma Tomizze, čime se nastoji među ovim narodima ukinuti sve moguće barijere.

Rakovcu su zatim čestitali, izrazivši ponos i zadovoljstvo što je upravo on dobitnik nagrade, prošlogodišnja predsjednica LC Poreč Anamarija Muzica Saitz i gradonačelnik Loris Peršurić, koji je naglasio kako je Poreč multikulturalan i multinacionalan grad, te sinonim konvivence.

Virtualna veza s Trstom/Foto Tanja Kocijančić

-Međusobno poznavanje, te kulturno i povijesno unaprjeđenje svih zajednica prisutnih u Trstu, posebno je važno u našem gradu i temelj su načela na kojima je osnovan Lions Club Trieste. Međusobni prijateljski odnosi s Lions klubovima uvijek su bili presudni na našem prekograničnom putu, što je rezultiralo međunarodnim bratimljenjem s LC Lovran, LC Grič Zagreb i LC Poreč.

Ove su godine, prvi put, za nagradu Tomizza nominaciju predložili i zbratimljeni Lions klubovi. Kao znak kontinuiteta, bratstva među ljudima i s obzirom na ulogu Fulvija Tomizze u međunarodnoj književnoj panorami, odabran je kandidat kojeg je predložio Lions Club Poreč.

Milan Rakovac bio je prijatelj i kolega Fulvia Tomizze, s kojim je dijelio povijesni i kulturni put, a svojim se djelima pokazao svjedokom multikulturalizma pograničnog područja, glasa stanovništva razdvojenih poviješću, ali u stvarnosti vrlo bliskih. Ponosni smo što smo nagradu Tomizza 2020. dodijelili Milanu Rakovcu, važnoj ličnosti na međunarodnoj kulturnoj sceni i nadasve, prijatelju Fulvia Tomizze. Na vrijednosti osobno podijeljene kulture, prijateljstva te uzajamnog poštivanja ljudi i zajednica ne utječu ograničenja uvjetovana granicama. Ideali Fulvia Tomizze su sada, više nego ikad, naše vrijednosti, naglasili su članovi tršćanskih Lionsa.

Tršćani su nadalje istaknuli: „Nagrada Tomizza identificira se s Lions klubom Trieste Europa: Klub je osnovan 2003., a statut propisuje poticanje susreta i inicijativa među ljudima koji pripadaju različitim etničkim i kulturnim zajednicama grada Trsta.

Odmah su stvoreni temelji kako bi se valorizirala sloboda misli i zajednička kultura koja vidi Fulvia Tomizzu kao književnog protagonista našeg grada i našeg zajedničkog područja.

Utemeljena je Nagrada Tomizza, kojom se odaje počast ljudima koji su u teškim godinama, sukoba i nacionalističkih podjela, bili primjeri međusobnog razumijevanja i suodgovornosti, promičući pograničnu kulturu.

Nagrada Tomizza od 2004. godine dodjeljuje se svake godine osobi koja se, prema statutu nagrade, afirmirala u idealima međusobnog razumijevanja i mirnog suživota među narodima našeg zajedničkog područja.“

Donosimo biografiju Milana Rakovca, preuzetu s web stranice Wikipedia: https://hr.wikipedia.org/wiki/Milan_Rakovac

Milan Rakovac rođen je 12. prosinca 1939. u Rakovcima pokraj Poreča. Pučkoškolsku i gimnazijsku naobrazbu stekao u Puli i Zagrebu. Završio Vojnopomorsku akademiju u Divuljama. Napustivši vojnu službu, obnaša određene kulturalno- političke dužnosti u Puli, Rijeci i Zagrebu. Kratko vrijeme glavni urednik pulskoga “Glasa Istre”. Redovito objavljuje novinske kolumne i publicističke tekstove. Radio kao samostalni urednik u Dokumentarnom programu Hrvatske televizije.

Bio je članom više uredništava (edicije “Istra kroz stoljeća”, časopisa “Istra” i “Nova Istra”).

Živi u Zagrebu. Radio je kao urednik na Hrvatskoj televiziji. Sudjeluje u književnim događanjima i krugovima u Zagrebu, Istri, Trstu, Sloveniji, Beogradu i drugdje, održavajući veze i razmjene među književnim i društvenim krugovima. Na njegovu je inicijativu 2000. godine osnovan Forum Tomizza, koji se održava u Umagu, Kopru i Trstu, promičući društveni i kulturalni dijalog u pograničnom prostoru slavenskog, romanskog i germanskog kulturnog kruga. Projekt se oslanja na život i djelo književnika Fulvija Tomizze (Materada, 1935.- Trst, 1999.), vezanog uz istarski, koparski i tršćanski krug.

Svojedobno vrlo aktivan u Čakavskome saboru.

Prevodi sa talijanskog jezika. S talijanskoga preveo roman Bolji život Fulvija Tomizze (Čakavski sabor i dr., Pula – Rijeka 1980.),

Prevođen na talijanski, njemački, engleski, ukrajinski, slovenski.

Nagrađivan za poeziju i prozu:

– 1963. prva nagrada za zbirku pjesama, natječaj, Pula

– 1986. prva nagrada za pripovijest, Međunarodni skup, Portorož,

– 2007. treća nagrada za dramski tekst “Marin Držić”

Član Društva književnika Hrvatske,Hrvatskog društva pisca i Matice hrvatske

LAG: Velik interes roditelja za kuharske radionice Davida Skoka

istramet tuča nevrijeme

ISTRAMET: Zahladilo osjetno, na Platku snijeg, tuča u Umagu i Pazinu