in

ISTRAMET: Zima nam stiže na 2 dana, a onda…

Zarečki krov/Foto Istramet/Alen Niessner

U prosinac koji je ujedno i prvi mjesec klimatološke zime ući ćemo s turbulentnim vremenom. Nakon blagog zahladnjenja u subotu, postupno pogoršanje vremena uz jačanje juga očekuje nas u nedjelju, što je uvod u izraženu hladnu frontu koja stiže u ponedjeljak.

Kao što je već DHMZ i najavio, u drugom dijelu ponedjeljka očekuje nas prvi pravi snijeg u gorju, dok će na Jadranu zapuhati umjerena i jaka bura, ponegdje s olujnim udarima. Kratkoročnu prognozu vremena za nadolazeću frontu možete pronaći u našem trodnevnom izvješću.

Samo utorak hladniji od prosjeka

Temperature zraka osjetno će se sniziti, ali samo nakratko! Prema večerašnjim prognostičkim modelima nastavlja se trend jačanja tople anticiklone i nove brze promjene strujanja sa sjevernih na južne. Naime, bura će puhati samo dva dana i to u utorak i srijedu, dok će vjerojatno samo utorak biti hladniji od prosjeka.

Nakon hladnog jutra, već u srijedu osjetno će zatopliti, a u četvrtak će vjetar okrenuti na južne smjerove što je uvod u novi period toplijeg vremena uz dosta oblaka i povremenu kišu. Temperature zraka porasti će osjetno iznad višegodišnjeg prosjeka.

Osim u našem dijelu Sredozemlja, osjetno toplije vrijeme prevladavat će u gotovo cijeloj Europi. Temperaturno odstupanje od prosjeka u Poljskoj, Njemačkoj te na jugu Skandinaviji dulji niz dana bit će i više od 12 °C!

S obzirom na navedeno, možemo slobodno reći kako od prave zime u našem dijelu Europe još nema ništa.

Dar posjetiteljima Poreča – Besplatan parking domaćima i gostima za vrijeme Adventa

HELLOISTRIA: Skitača – Plavi Kvarner i zaboravljena idila