in

Italija postrožila mjere i proširila obavezu cijepljenja. Nova pravila i u regiji Friuli Venezia Giulia

Studeni 2021. - Trst - Foto Tanja Kocijančić

Susjedna nam talijanska regija Friuli Venezia Giulia od ponedjeljka je u žutoj zoni. Potvrdio je to za tršćanski portal Trieste Cafe’ prof. Fabio Barbone, epidemiolog i voditelj znanstvene radne skupine Friuli Venezia Giulia.

Od ponedjeljka, dakle, obvezno je nošenje maski i na otvorenom prostoru.

Jučer je, naime, talijanska vlada usvojila dodatne, postrožene mjere koje će otežati život necijepljenima, prenose talijanski mediji.

Kako pišu talijanski mediji, tzv. super Green pass bit će na snazi od 6. prosinca do 15. siječnja. Dakle, tko nije cijepljen ili nije prebolio koronu više neće moći pristupiti javnim mjestima – barovima, restoranima, neće moći u kino, stadion, u diskoteke, na javne svečanosti…

Za odlazak na posao, u teretanu ili za noćenje u hotelu i dalje će biti zajamčena mogućnost dobivanja covid potvrde putem testiranja, što će valjati i za javni prijevoz. Obaveza cijepljenja stiže 15. prosinca za školske djelatnike, policiju, spasioce, vojnike, i zaposlenike zdravstvenih ustanova

Radnici zdravstvenog sektora, koji su od travnja trebali biti cijepljeni, morat će uzeti dodatnu dozu cjepiva.

Od 15. listopada na talijanskim radnim mjestima na snazi su mjere kojima se zahtijeva dokaz o cijepljenju, negativan test na koronavirus ili dokaz o preboljenju.

Ista pravila dosad su se primjenjivale samo na daleka putovanja, no proširit će se na hotele, lokalni javni prijevoz i regionalni željeznički promet.

Talijanska vlada odlučila je također smanjiti valjanost covid potvrde – umjesto 12 mjeseci skratili su joj trajanje na 9 mjeseci.

Italija u posljednje vrijeme bilježi značajan porast slučajeva koronavirusa. U srijedu zdravstvene vlasti prijavile su gotovo 12.500 novih slučajeva zaraze i 85 smrti u 24 sata.

maske mskice zaštitne korona covid kovid

Istarski stožer: Nastavlja se trend s više od 200 novozaraženih dnevno

Adventski vijenac u Kašteliru ispleli članovi udruge Mladi za sve

USUSRET BOŽIĆU u Kašteliru – Paljenje svijeća na adventskom vijencu, Djed Mraz, druženja i koncert