in

Italija uvodi novi lockdown koji će na snazi biti u tri termina do 6. siječnja

Mjere će biti na snazi od 24. do 27. prosinca, od 31. prosinca do 3. siječnja te 5. i 6. siječnja

Talijanska vlada u petak je objavila da se zemlja zatvara za božićne i novogodišnje praznike pošto su stručnjaci upozorili da je još visok rizik od epidemije koronavirusa. Prihvaćene su restrikcije koje vrijede za takozvane crvene zone – izolacija ljudi u njihovu domu koji mogu napuštati samo kada idu na posao, iz zdravstvenih razloga i u hitnim slučajevima te zatvaranje većine trgovina.

Mjere će biti na snazi od 24. do 27. prosinca, od 31. prosinca do 3. siječnja te 5. i 6. siječnja, rekao je premijer Giuseppe Conte nakon sastanka vlade. Nešto blaže mjere “narančaste zone” u kojoj je ljudima dopušteno kretanje gradovima u kojima imaju prebivalište, a trgovine su otvorene, osim barova i restorana, bit će primijenjene od 28. do 30. prosinca i 4. siječnja. 

Conte je također obećao paket ekonomske pomoći od 645 milijuna eura barovima i restoranima pogođenima mjerama zatvaranja. 

Kako nadalje prenose talijanski mediji, najstroži lockdown bit će na snazi od 24. do 27. prosinca, kada će kretanje biti minimalno i samo radi hitnoće. Družiti se građani smiju samo unutar svojih kućanstava. Slično će biti od 31. prosinca do 3. siječnja kada građani neće smjeti napuštati svoje gradove ili općine u kojima imaju prebivalište. Od 400 do 1.00 eura kazna je za one koji prekrše policijski sat. Raditi smiju samo trgovine s osnovnim namirnicama, odnosno samo ono što je hitno i nužno.

POREČ: Mali ambasadori modernog turizma imaju i svoj video

MARČANA – Djed Mraz stigao s puno poklona i veselih pomoćnika