in

IZBORI: DIP dobio prve prigovore. Evo što trebate učiniti ako nemate važeću osobnu ili niste na popisu birača

Foto Tanja Kocijančić

U Hrvatskoj, u kojoj se održavaju parlamentarni izbori prvi biraču već su obavili svoju dužnost i izašli na biračka mjesta koja su se otvorila u 7 sati, potvrdilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP) do kojeg su stigli i neki birački prigovori. Sva biračka mjesta u Hrvatskoj, a više ih je od 6. 500 su otvorena i glasovanje teče uredno, potvrdili su HRT-u iz DIP-a.

Do DIP-a stižu prigovori pojedinih građana kojima su istekle osobne iskaznice, žale se da nisu uvedeni u popis birača.
Da bi se to moglo događati, DIP je upozorio prije izbora, te objasnio što moraju učiniti građani koji dolaskom na biračko mjesto utvrde da im osobna iskaznica ne vrijedi.

– Onaj tko nema važeću iskaznicu, ne znači da neće moći ostvariti svoje pravo, treba napraviti dodatan korak, otići do upravnog odjela, to je u pravilu matični ured, izvaditi plavu potvrdu, s njom se vratiti na biračko mjesto, dobiti glasački listić i glasovati, objasnio je ranije član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski za HRT.

Naglasio je i da će na izbornu srijedu svi uredi državne uprave dežurati od 7 do 19 sati i uredno će izdavati te potvrde.

Potvrde na dan održavanja izbora izdaju nadležna upravna tijela u županijama i Gradu Zagrebu na lokacijama prema popisu. 

Više doznajte na linku: https://mpu.gov.hr/vijesti/potvrde-za-glasovanje-za-izbore-za-zastupnike-u-hrvatski-sabor-27987/27987

Foto Područna škola Vižinada

Vižinada: Školarci zasadili aromatični vrt zahvaljujući donaciji velikog hotelijera

Biračko mjesto u Vatrogasnom domu u Poreču

Glasali istarski političari. Evo što sve morate znati o parlamentarnim izborima