in

Glasali istarski političari. Evo što sve morate znati o parlamentarnim izborima

Biračko mjesto u Vatrogasnom domu u Poreču

U Hrvatskoj se održavaju PARLAMENTARNI IZBORI. Izborna šutnja traje do 19 sati, to jest do zatvaranja oko 6.500 biračkih mjesta u Hrvatskoj. DIP je objavio da su mu stigli i prigovori građana koji ne mogu glasati zbog isteka valjanosti osobne iskaznice o čemu možete čitati OVDJE

Loris Peršurić - porečki gradonačelnik - glasao u Vatrogasnom domu u Poreču
Loris Peršurić – porečki gradonačelnik – glasao u Vatrogasnom domu u Poreču

U Sabor se bira 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, osam biraju pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici, a tri birači bez prebivališta u Hrvatskoj u 11. izborno jedinici koju čini cijeli svijet. Tko će ući u Sabor odlučuje 3 milijuna i 773 tisuće birača, 127 tisuća manje nego prije četiri godine. S prebivalištem u Hrvatskoj ih je 3 milijuna i 511 tisuća, bez prebivališta u njoj, aktivno registriranih je 222.300 birača.

Rezultate prvih izlaznih anketa doznat ćemo u 19 sati. Prve rezultate izbora za 11. saziv Hrvatskog sabora Državno izborno povjerenstvo objavit će u 21 sat.

Političari su već obavili svoju dužnost. Porečki gradonačelnik Loris Peršurić (IDS) glasao je jutros već u 7 sati u Vatrogasnom domu. Jutros su u Puli glasali i SDP-ovac Peđa Grbin, voditeljica pulskog Možemo! i nositeljica njihove liste Dušica Radojčić, zatim dosadašnja saborska zastupnica SDP-a Sanja Radolović i  predsjednica pulskog HDZ-a Irena Hrstić koja se na listi nalazi na 5. mjestu. Marko Ferenac, 9. na listi SDP-a, glasao je u Ritošinom Brigu u Vižinadi.

parlamentarni izbori 2024 vižinada
Načelnik Vižinade Marko Ferenac glasao u svom rodnom Ritošinom Brigu

U Vodnjanu je glasao Anton Kliman, predsjednik istarskog HDZ-a, a čelnik IDS-a Dalibor Paus u svom Barbanu. U Banjolama je glasala Gordana Deranja, nositeljica liste Fokus-Republika. Drugi na listi Mosta u našoj izbornoj jedinici, Ivan Vidović, glasao je u Umagu.

Pogledajte koje se sve liste i kandidati natječu u 8. izbornoj jedinici. Članak na linku:

Podsjetimo – birači mogu glasati tako da na listiću zaokruže broj ispred liste, a mogu dati i preferencijalni glas. To znači da zaokruže broj ispred imena jednog kandidata na određenoj listi.

Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste ima prednost pred ostalima, neovisno na kojem je mjestu na listi. To znači da u Sabor može ući i kandidat koji je bio na zadnjem mjestu.

Biračima se u 11 izbornih jedinica nudi 165 lista, a za jedno zastupničko mjesto natječe se 15 kandidata.

Osim u Hrvatskoj, saborske zastupnike hrvatski će birači birati u još 41 državi diljem svijeta, u njima se glasuje dva dana, u utorak i u srijedu, a vremenska zona u kojoj se nalaze, određuje vrijeme otvaranja i zatvaranja 110 biračkih mjesta koliko ih se u njima nalazi.

Prva su se otvorila, u ponedjeljak u 23 sata, i prva će se zatvoriti tri biračka mjesta u Australiji, u srijedu u 11 sati po hrvatskom vremenu.

biračko mjesto creska poreč glasanje parlamentarni izbori

IZBORI: DIP dobio prve prigovore. Evo što trebate učiniti ako nemate važeću osobnu ili niste na popisu birača

parlamentarni izbori 17-4-2024 poreč birač glasanje

IZBORI: Stigli prvi podaci o izlaznosti. Evo gdje je najveći odaziv