in

Jesu li nam ekrani ”kidnapirali” djecu?

Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava se od 15. studenog do 15. prosinca. Svake godine u navedenom razdoblju obilježavanje se provodi s ciljem upozoravanja cjelokupne javnosti na problem zlouporabe svih oblika sredstava ovisnosti, te se time nastoji potaknuti sve subjekte u društvu na aktivnu borbu protiv ovisnosti poduzimanjem zajedničkih aktivnosti. 
Labin Zdravi grad ove je godine izabrao temu „Ovisnost o tehnologiji: pametnim telefonima, tabletima, društvenim mrežama, video igricama.“

Aktivnosti Labin Zdravog grada počele su danas, 23. studenog, predstavom #generacija Teatra Tirena iz Zagreba koja se bavi utjecajem tehnologije na odrastanje te kvalitetu i način života. Predstava je bila namijenjena uzrastima od 5. do  8. razreda osnovne škole i 1. razredu srednje škole.

Dr. Ivan Burcar, specijalist opće kirurgije, subspecijalist kardijalne kirurgije, koji radi kao kardijalni kirurg u Klinici za kardijalnu kirurgiju KBC Zagreb, održat će predavanje „Djeca s licima koja sjaje – Glow kids“ u utorak, 27. studenog, u 18 sati u Gradskoj knjižnici Labin.

Otac troje djece, dječaka od 14 i 11 te djevojčice od 3 godine, uz svoj posao posvetio se izučavanju tjelesnih i psihičkih posljedica ovisnosti djece, ali i odraslih o tehnologiji. Djeca gotovo u transu, kao hipnotizirana gledaju u ekrane mobitela, tableta i to na igralištima, u kafićima, restoranima, pa i u školama. Često ne čuju što im govorimo, a reagiraju burno negodujući, ponekad i agresivno kada im se tehnička sprava pokuša oduzeti. “Djeca s licima koja sjaje…-Glow kids“ naziv je predavanja. Kuda to vodi? Kako tehnologija i videoigre djeluju na razvoj dječjeg mozga? Kako dugotrajno izlaganje “digital candy” elektronskim slatkišima mogu utjecati na život modernog čovjeka? Jesu li nam ekrani „kidnapirali“ djecu, radi li se o pravoj ovisnosti, … i što bi roditelji trebali činiti? Utječe li pretjerano korištenje društvenih mreža na povećanu učestalost drugih oblika rizičnog ponašanja kod adolescenata?

Ovo su samo neka od pitanja kojima će dr. Burcar sudionike predavanja probati potaknuti da razmislie o posljedicama koje može donijeti tehnologija.

Za vikend 3. Dani meda Labinštine ''Ripenda 2018.''

Za vikend 3. Dani meda Labinštine ”Ripenda 2018.”

Poreč: Parking na Peškeri nije više rezerviran za stanovnike starog grada – sada se tamo može parkirati tko hoće

Poreč: Parking na Peškeri nije više rezerviran za stanovnike starog grada – sada se tamo može parkirati tko hoće