in

KAŠTELIR: Protiv bazne stanice T-Coma u poslovnoj zoni prikupljeno više od 600 potpisa – borba mještana se nastavlja

Foto Facebook

Nedavno postavljena bazna stanica u Poslovnoj zoni Labinci uznemirila je žitelje Općine Kaštelir-Labinci koji su u strahu za svoje i zdravlje svoje djece pokrenuli peticiju. I to vrlo uspješno, jer su dosad uspjeli prikupiti više od 600 potpisa. Organizirali su se i protekle nedjelje na više punktova u Kašteliru i Labincima brzo se skupilo više od 500. Prikupljanje se nastavilo jučer, kada su volonteri ove akcije dolazili sumještanima na poziv – ne samo po kućama, nego čak i u kampanje!

Gdje god treba, kazali su, a prikupljat će potpise još i danas.

Grupa žitelja pokrenula je peticiju, a informacije i fotografije mogu se pogledati na njihovoj Facebook stranici Kaštelir Labinci. S obzirom da su u medijskim istupima građani izrazili protivljenje i traže da se bazna stanica ukloni, pitali smo ih koji su im sljedeći koraci.

-Kontaktirali smo predsjednicu Općinskog vijeća Rozanu Petrović. Prema Općini idemo kao građanska inicijativa kojom tražimo sazivanje vijeća. Petrović nam je rekla da joj moramo predati peticiju te da ona potom saziva vijeće u roku od 7 dana. Zato smo morali ubrzati postupak i odlučili prikupljati potpise još samo danas i sutra (jučer i danas op.a.) kako bi mogli pregledati sve liste i zbrojiti potpise. Trčimo okolo i po kampanjami po potpise!
Ljudi zovu da dođemo do njih, naglasili su aktivisti, njih nekolicina koji su posljednjih dana zapostavili i poslove i obitelji samo kako bi uspjeli napraviti nešto za svoje mjesto i mještane.

Mnogo su im pomogli i volonteri, brojni mladi koji su se sami javili kako bi pomogli.

Osim peticije i skupljanja potpisa, grupa mještana pokazala je i svoju kreativnost, jer su na mnogim mjestima stavili transparente s porukama: „Ako ne može na miran način, naći ćemo neki drugi. Ne antenama“, „Turistička destinacija – za koje lito operacija“, „Odašiljač? Ne danas, ne sutra, ne – nikad. Zdravlje naše djece – uvijek“ i mnogi drugi koji jasno izražavaju čega se svi najviše boje.

Bazna stanica postavljena je na krov jedne privatne tvrtke u poslovnoj zoni, koju smo neuspješno kontaktirali kako bi ih pitali komentar na zahtjeve mještana i boje li se i oni sami zračenja koje taj uređaj emitira. No, do danas nam se nitko iz te tvrtke nije javio.

Općinski načelnik Enio Jugovac rekao nam je tada, budući da nitko nije znao da će biti postavljena, da su slučaj prijavili građevinskoj inspekciji kako bi se ispitala legalnost postavljanja.

Premda je većina žitelja ove općine protiv, u razgovoru s pojedinim tvrtkama u poslovnoj zoni doznali smo da su jedva dočekali da se bazna stanica T-Coma postavi kako bi imali što bolje telefonske i internetske veze, koje su donedavno bile jako loše i otežavale su poslovanje.

Bilo kako bilo, borba protiv bazne stanice u Kašteliru se nastavlja, a konačni cilj je da se ukloni.

Pratit ćemo što se događa i koji su sljedeći potezi ove građanske akcije, te nastaviti izvještavati.

Ovaj tjedan kadetsko i juniorsko boćarsko prvenstvo

POREČ SE VRAĆA U DOBA BAROKA – Na Tijelovo počinje povijesni festival Giostra