in

POREČ SE VRAĆA U DOBA BAROKA – Na Tijelovo počinje povijesni festival Giostra

U Poreču će se od 21. do 23. lipnja na nekoliko lokacija u Poreču odvijati 13. povijesni festival Giostra, koji će nas vratiti u doba baroka. Više od 200 kostimiranih sudionika, sajam, radionice, viteški turnir, zabavni programi, vatromet, vatreni show i predstave za sve uzraste – sve su to sadržaji festivala koji se prvi put odvija u lipnju, jer se dosad 12 godina održavao u rujnu.

Organizator, Zavičajni muzej Poreštine u suradnji s Gradom, Turističkom zajednicom i tvrtkom Studio 053, odlučio je promijeniti termin i događanje spojiti s Tijelovom, kada se u Poreču očekuje velik broj turista. Giostra je već godinama mamac za posjetitelje, a nadaju se da će tako biti i ubuduće.

Tim je povodom je danas organizirana konferencija za medije na kojem su u ime muzeja govorile ravnateljica Elena Uljančić i Elena Poropat Pustijanac, gradonačelnik Loris Peršurić, direktor TZ-a Nenad Velenik i direktorica Studija 053 Ivana Štiković.

Program počinje već na Tijelovo, u četvrtak, kada će se u 13 sati na Trgu slobode otvoriti sajam s 40-ak izlagača domaćih proizvoda i još 20 iz udruge kolekcionara starina, a bit će ondje već tradicionalno i Povijesna udruga Kaštel iz Savičente sa srednjovjekovnim igrama za djecu. Neće manjkati ni kostimiranih plemkinja i plemića, te kutkom za djecu i drugih povijesnih sadržaja.

U četvrtak program traje od 13 do 22 sata. U petak, kad se svečano otvorenje očekuje u 20 sati, program traje od 10 do 22, kao i u subotu i nedjelju.

Ulaz na sva događanja koja će se odvijati na Trgu slobode, rivi, na Peškeri i muzeju je besplatan.

Gradonačelnik je podržao održavanje ove manifestacije te izrazio zadovoljstvo činjenicom da povijesni festival Giostra kao kulturno-povijesna i turistička manifestacija upotpunjuje porečku festivalsku ponudu. Vjeruje da će Giostra u novom lipanjskom terminu, uz ostale manifestacije Poreču, koje nude za svakoga ponešto, biti vrlo dobro posjećena zbog velikog broja turista koji borave na porečkom području te da će pružiti drugačiju atmosferu i doživljaj porečkim gostima. Peršurić je naglasio da će festival i dalje uživati podršku Grada, a posebno zbog svog koncepta gdje se posjetitelji upoznaju s bogatom porečkom poviješću i kulturnom baštinom kao i zbog uključivanja lokalne zajednice u kreiranje ovog zanimljivog turističkog proizvoda. 

Direktor TZ-a Velenik naglasio je da njegov turistički ured u potpunosti stoji iza ovog projekta. Smatra da je promjena termina Giostre bila dobra odluka jer se ovo razdoblje između blagdana Duhova i Tijelova pokazalo fantastičnim. Promjenom termina „turizam je puno dobio, a mi nismo ništa izgubili“, zaključio je Velenik. Zahvalio se samim organizatorima – Društvu prijatelja Giostre i Studiju 053, koji zajedničkim snagama i uz obilje entuzijazma sudjeluju u osmišljavanju i realizaciji festivalskog programa, a sve s ciljem da posjetitelji sa sobom ponesu pozitivan doživljaj iz naše destinacije.

Elena Poropat Pustijanac uvodno je predstavila program i festivalske sudionike. Festival i ove godine ima međunarodni karakter, pa će program svojim nastupima upotpuniti skupine iz Italije i Slovenije – Associazione Giostra della Rocca iz Monselicea, Associazione Dama Castellana iz Conegliana, Tamburi medioevali di Cividale, Gruppo di musica antica Universitas Recens iz Milja, Al tempo di Tartini iz Zajednice Talijana Piran, kao i domaće skupine: Društvo prijatelja Giostre – Associazione amici della Giostra, USB – Poreč, Mačevalački klub Špada – Poreč, Povijesna udruga Kaštel – Svetvinčenat, Udruga Birikina – Pula, Nobiles de Croatia – Zagreb, čineći zamjetnu brojku od preko 200 kostimiranih sudionika.

Elena Uljančić je najavila temu ovogodišnje Giostre: povijesno graditeljstvo. Kroz pokazne radionice i demonstracije prikazat će se obrti i zanati vezani uz graditeljstvo u povijesti, osobito u doba baroka. Razdoblje je to kada se  gradu Poreču ostvaruju velike građevinske investicije, među ostalim i  izgradnja najveće barokne palače u Istri – palače Sinčić. Arhivski izvori progovaraju o zastupljenosti zidara, kamenoklesara, stolara i drugih zanimanja povezanih s građevinskom aktivnošću, pa će njihova zanimanja i načini rada oživjeti na samom festivalu. Uljančić je također istaknula angažman članova Društva prijatelja Giostre koji se kroz rad u različitim sekcijama pripremaju za nastup na festivalu.

Kako je najavila Ivana Štiković, u sklopu Festivala bit će organiziran već tradicionalni Giostra sajam pod nazivom „Fiera franca triduana“. Giostra sajam bit će otvoren već u četvrtak, na Tijelovo, kao uvod u sam Festival, u vremenu od 13 do 22 sata. U danima festivala radit će svakodnevno od 10 do 22 sata. Na njemu će se predstaviti četvrdesetak izlagača iz Istre i okolice koji će nuditi široku paletu raznovrsnih, autohtonih i tradicionalnih proizvoda počevši od meda, maslinovog ulja, voća i marmelada, mesnih proizvoda do prirodne kozmetike i proizvoda od ljekovitog bilja, suvenira i predmeta za uspomenu. Osim samostalnih izlagača, sudjelovat će i izlagači okupljeni u Udrugi Istarska web tržnica. Također, u organizaciji Udruge kolekcionara starina i hobista iz Poreča bit će postavljen sajam antikviteta i starina

Cijeli program dostupan je na www.giostra.info.

Tekst&Foto Tanja Kocijančić

KAŠTELIR: Protiv bazne stanice T-Coma u poslovnoj zoni prikupljeno više od 600 potpisa – borba mještana se nastavlja

VIŽINADA: STUDIO SONDA u užem izboru na natjecanju CANNES LIONS