in

KAŠTELIR usvojio prve mjere pomoći za poduzetnike – oslobađanje obveze zakupnina za prostore i komunalne naknade, odgode plaćanja…

Foto Tanja Kocijančić

Zbog posljedica uzrokovanih koronavirusom COVID-19 na gospodarstvo Općine Kaštelir-Labinci vijećnici su na elektronskoj sjednici izglasali prvi set mjera pomoći lokalnim gospodarstvenicima.

Poduzetnici koji obavljaju djelatnost u poslovnim prostorima u vlasništvu Općine oslobađaju se plaćanja zakupnine od travnja.

Za ožujak im se zakupnina umanjuje za 50%, a rok plaćanja produžuje na 90 dana.

Poduzetnicima koji su obveznici komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje im služi za obavljanje poslovne djelatnosti umanjit će se im se ta obaveza za 30 %. Onima kojima je odlukom Stožera civilne zaštite obustavljen rad oslobađaju se obveze komunalne naknade u cijelosti.

Korisnici javnih površina za postavljanje otvorene terase oslobađaju se plaćanja mjesečne naknade.

Za sve obveznike poreza na potrošnju koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost odgađa se plaćanje poreza na rok od 90 dana.

Sve ove gore navedene mjere primjenjivat će se za razdoblje od 1. travnja do 30. lipnja 2020.

Ako se pokaže potreba za nastavak ublažavanja negativnih posljedica uzrokovanih koronavirusom na poslovanje poduzetnika, vijećnici su ovlastili načelnika na produženje gore navedenog roka za primjenu mjera.

-Situacija nastala uslijed epidemije koronavirusa, koja je kao posebna okolnost utvrđena i na nacionalnoj razini, a koja podrazumijeva događaj ili određeno stanje koje se nije moglo predvidjeti i na koje se nije moglo utjecati, a koje ugrožava život i zdravlje građana, imovinu veće vrijednosti, znatno narušava okoliš, narušava gospodarsku aktivnost ili uzrokuje znatnu gospodarsku štetu, zahtijeva i konkretne mjere pomoći i brzu reakciju u cilju očuvanja poslovanja poduzetnika i očuvanja radnih mjesta, pojašnjava se u odluci o mjerama pomoći.

Načelnik Enio Jugovac naglasio je da se radi o prvim mjerama pomoći, a trenutno su u fazi analize nakon koje će vjerojatno uslijediti daljnje mjere pomoći poduzetnicima i mještanima.

Poreč i općine Poreštine osnivaju zajedničku koordinaciju Stožera civilne zaštite

Ostanite za vikend kod kuće, a policija će brinuti za vas