in

Poreč i općine Poreštine osnivaju zajedničku koordinaciju Stožera civilne zaštite

Ilustracija - Foto Tanja Kocijančić

Grad Poreč i općine Tar-Vabriga, Vrsar, Funtana, Sv. Lovreč, Višnjan, Kaštelir-Labinci i Vižinada zajednički će osnovati i ustrojiti koordinaciju Stožera civilne zaštite na području za cijelo to područje, poznato kao bivša općina Poreč.

Pravna osnova za donošenje predložene odluke, koju moraju usvojiti sva općinska i vijeće Grada Poreča jest članak 18. Zakona o sustavu civilne zaštite koji propisuje da na temelju odluke predstavničkih tijela o osnivanju, ustrojstvu i djelokrugu zajedničkog upravnog tijela, odjela, službe ili drugog načina zajedničkog organiziranja poslova civilne zaštite izvršna tijela jedinica lokalne samouprave sklapaju sporazum.

Stožeri civilne zaštite gradova i općina nadležni su za provedbu raznih mjera u svrhu sprječavanja širenja zaraze koronavirusom, između ostaloga i za izdavanje propusnica temeljem Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj, koju je donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske. Provedba ove ali i drugih mjera ponekad je otežana radi teritorijalne rascjepkanosti. Jedinice lokalne samouprave na području Poreštine su prostorno povezane u jedinstvenu cjelinu i pripadaju istom geografskom području te dijele zajedničke rizike pa je osnivanje zajedničke Koordinacije Stožera civilne zaštite nužno radi provedbe poslova i aktivnosti te koordiniranog djelovanja.

Funtana ima prvog oboljelog od koronavirusa

KAŠTELIR usvojio prve mjere pomoći za poduzetnike – oslobađanje obveze zakupnina za prostore i komunalne naknade, odgode plaćanja…