in

Kolaps u Buzetu: Štrajk u gradskoj upravi i svim ustanovama – vrtiću, vatroascima, domu za starije i nemoćne…

Foto: Buzet.hr

U Buzetu se događa nezapamćena situacija u Istri – za početak prosinca gradska uprava i sve gradske ustanove prijete štrajkom. U priopćenju za medije Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije objavljeno je da su nakon dugačkih kolektivnih pregovora, koji nisu dali rezultata u poboljšanju materijalnog položaja radnika, članovi Sindikata, kao i ostali zaposleni u ustanovama čiji je osnivač Grad Buzet, donijeli odluku o pokretanju postupka za štrajk. Priopćenje SIKD-a možete pročitati ovdje:

”Sve je započelo još 2016. godine kada smo, na sindikalnu inicijativu za potpisivanje Kolektivnog ugovora za Dječji vrtić „Grdelin“, dobili zahtjev Gradonačelnika kojim se želi pregovarati za sve gradske ustanove (Dom za starije osobe, Javna vatrogasna postrojba i Dječjivrtić) te gradsku upravu radi izjednačavanja prava u njima zaposlenim radnicima (njih trenutno 112). Takav smo zahtjev prihvatili smatrajući ga opravdanim zbog činjenice da se svi na neki način financiraju iz gradskog proračuna.

Početkom 2016. godine započeli su kolektivni pregovori te smo se relativno brzo usuglasili oko nekih općih prava i obveza radnika koja proistječu iz kolektivnog ugovora. Do problema pa i zastoja u pregovorima dolazi kada je na temu došla visina osnovice za obračun osnovne plaće. Naime, od 2009. godine svim je tim radnicima umanjena osnovica za obračun plaće za 6%, a zaposlenima u gradskoj upravi i dodatno zbog usklađenja koeficijenata sa Zakonom o plaćama lokalnih službenika i namještenika jer je Grad Buzet tada imao status brdsko – planinskog područja.

Ulazeći u nove pregovore smatrali smo normalnim tražiti povrat tih 6% jer više nije bilo ni administrativnih ni financijskih razloga da se to ne bi moglo i ostvariti jer je status brdsko – planinskog područja ukinut. Međutim pojavila se, kao razlog odbijanja našeg zahtjeva, porezna reforma kojom bi, navodno, Grad Buzet trebao izgubiti dio poreznih prihoda u nekoliko narednih godina. Pokušalo se problem „dignuti“ prema Gradskom vijeću čiji predsjednik, iako je to obećao, nije našao za shodno da tu temu uvrsti na dnevni red niti nakon što smo se pismom obratili i svim vijećnicima. Jedan od argumenata odbijanja našeg zahtjeva je i u visini plaće gradonačelnika (i dogradonačelnika) koju bi pročelnici „preskočili“ podizanjem osnovice za 6%, a on samostalno neće tražiti povećanje svoje plaće. Smatramo da činjenica kako živimo u gradu čiji gradonačelnik ima najmanju plaću u Republici Hrvatskoj nije za hvalu, već sramota za sredinu koju ta osoba predstavlja.

Radi ilustracije da samo navedem kako je od 2009. kada je tim radnicima smanjena plaća za 6% i koja se nikada nije korigirala, prosječna bruto plaća na nivou RH do sada porasla za 17,3%, dok su istovremeno cijene u istom periodu porasle za 12,2% iz čega je vidljivo koliko je tim radnicima pao standard. Protok toliko vremena u kojem se pokušalo na miran način doći do zajedničkog rješenja kojim bi se barem ublažila činjenica višegodišnje smanjenih plaća, činjenica da su ti strpljivi radnici s najnižim primanjima u Istri u svojim djelatnostima, činjenica da su radnici zaposleni u gradskoj upravi po visini plaća na šestom mjestu „od iza“ od svih jedinica lokalne uprave i samouprave – bili su razlogom za donošenje odluke o pokretanju postupka štrajka.


Govorimo o postupku jer smo, temeljem Zakona o radu, obvezni provesti postupak mirenja prije početka štrajka. Prije samog štrajka organizirat će se i javni prosvjed kako bi pokazali da se misli ozbiljno. Jasno je kako ćemo morati utvrditi opseg i poslove koji se ne smiju prekinuti; intervencije vatrogasaca, briga o djeci i starijim osobama, naime, imaju ograničenja štrajka koje organizator štrajka mora i namjerava poštovati. U tom smislu molimo sve korisnike usluga odnosno roditelje djece u vrtiću, rodbinu korisnika Doma kao i sve ostale da shvate, u krajnjem slučaju da i podrže radnike koji su došli u situaciju da se jedino štrajkom mogu izboriti za svoja prava.

Prema informacijama kojima raspolažemo Gradonačelnik je na sastanku sa zaposlenima u gradskoj upravi izjavio da će, u slučaju štrajka, provesti racionalizaciju na svim nivoima ( po broju radnika). Pitamo ga tko će onda pružati uslugu građanima, tko će voditi brigu o djeci u vrtiću ili o starijim osobama u Domu; tko će izlaziti na intervencije kod požara ili drugih incidentnih situacija? Sramotno da se štedi na onima bez kojih ne možemo i koji brinu o našim najmilijima, na onima koji čuvaju i odgajaju našu djecu i unuke, o onima koji se brinu o našim roditeljima, bakama, djedovima, za one koji se brinu o našoj sigurnosti. Ako radnici u gradskoj upravi možda nemaju toliko humani poziv kao što to imaju zaposleni u vrtićima, domu za starije i nemoćne, vatrogascima, ti radnici isto tako odrađuju istiposao kao i njihove kolege u drugim gradovima i općinama u Hrvatskoj, a imaju gotovo najnižu plaću od svih. I to u Istri, za koje se svi hvale i žele prikazati kako se radi o najrazvijenijoj regiji, s plaćama koje su ispod republičkog prosjeka. Sramotno.

Predlažemo Gradonačelniku da najprije provede financijsku racionalizaciju na naknadama članovima Gradskog vijeća, kao i da se preispita opravdanost profesionalizma dogradonačelnika u sredini sa svega šest tisuća stanovnika. Radnici u ovim ustanovama su i građani grada Buzeta i imaju pravo na dostojanstvenu plaću. Problem neka ne usmjerava na prijetnje radnicima, jer ćemo razmisliti o pokretanju krivične prijave jer bi se njegove izjave mogle shvatiti i kao zastrašivanje i prijetnja radnicima koji su svojim radom uvijekna usluzi građanima i služe na čast i hvalu Buzetu.”

Barilla protiv Nutelle: njihov slatki namaz s 10% manje šećera neće imati palmino ulje

Barilla protiv Nutelle: njihov slatki namaz s 10% manje šećera neće imati palmino ulje

Grad Pula osigurao besplatno klizanje za svu predškolsku i školsku djecu

Grad Pula osigurao besplatno klizanje za svu predškolsku i školsku djecu