in

Komunalne muke u ČERVAR-PORTU: Domaće životinje slobodno šeću naseljem, a pauk diže vozila bez milosti

Foto Facebook Červar-net

O komunalnim problemima u porečkom naselju Červar-Porat pisalo se mnogo puta. U zadnje vrijeme bilo je to zbog smeća oko novih kontejnera, kojeg ima posvuda nakon uvođenja novog sustava gospodarenja otpadom, a više se puta pisalo i o domaćim životinjama koje slobodno šeću naseljem. U zadnje vrijeme su to najčešće bile crne slavonske svinje koje dolaze rovati po kontejnerima s otpadom u potrazi za hranom, ali bilo je i drugih životinja koje su napravile dosta štete. Posebice koze koje su skakale po autima i penjale se po krovovima.

Upravo zbog toga javio nam se žitelj Červar-Porta (podaci poznati redakciji), koji se požalio i na pauka, koji je njemu, osobi s invaliditetom, odnio vozilo.

Evo što piše:

-Znam da su vozila parkirana uz ceste u prekršaju, ali ako baš ne smetaju, je li neophodno da ih pauk diže? Neki dan sam došao malo kasnije i nije bilo slobodnih mjesta za parkiranje, pa sam auto parkirao uz cestu. Ja sam invalid, a u autu imam i istaknutu oznaku za invalida. No, invalidska mjesta su bila zauzeta vozilima bez kartica za invalide. Ujutro su mi odvezli vozilo paukom. Ako se tu ne gleda samo na novac, prvo bi trebalo odvesti vozila parkirana na mjestima za invalide bez kartica, a tek onda ostala. Također, mogli bi odvesti i puno prikolica, baraka i ostalih stvari kojima nije mjesto u uređenom gradiću, a smetaju na parkiralištima, piše naš čitatelj.

Također, spomenuo je da se već duže vrijeme po naselju pojavljuju domaće životinje – konj, koze koje se penju na vozila kako bi došle do zelenila na drveću, a dođe i do deset prasica koje slobodno šeću i ruju gdje im paše.

-Ako to nije selo mislim da bi to komunalci morali urediti. Jer ako psi moraju biti na uzici, onda životinje moraju imati svoju ogradu. Točno se zna čije su to životinje iako nemaju registraciju, ali nitko se to ne usuđuje glasno reći. Ne znam zašto ih ne pokupi pauk jer naprave više štete nego neuredno parkirana vozila. Ima toga još, ali ljudi se boje bilo što reći, piše žitelj Červar-Porta i traži reakciju odgovornih, jer se radi o turističkom naselju.

Gospodin se već obratio Gradu Poreču s ovim problemima, pa su nam iz gradske uprave proslijedili odgovor koji mu je poslala voditeljica Odsjeka za komunalno i prometno redarstvo Ivana Frleta.

„Trgovačko društvo PAUK TRANSPORTI j.d.o.o. na nalog komunalnog redarstva premješta vozila koja su nepropisno parkirana na mjestima rezerviranim za osobe s invaliditetom i vozila koja fizički sprječavaju odvijanje normalnog tijeka prometa. 

Vezano za domaće životinje koje se slobodno kreću po Červar Portu, komunalno redarstvo je u više navrata izašlo na teren te o svemu izvijestilo nadležnog veterinarskog inspektora i policiju. Naime, ukoliko se radi o životinjama  koje imaju vlasnika, ali se vlasnik neodgovorno brine o njima, odnosno ne drži ih u primjerenim uvjetima, veterinarski inspektor može sukladno članku 79. Zakona o zaštiti životinja privremeno oduzeti životinje i naložiti druge mjere sukladno zakonu“, piše u odgovoru voditeljice spomenutog odsjeka.

NOVE PLOČE NA ULAZIMA – Poreč prijateljuje s gradovima u Italiji, Mađarskoj, Hrvatskoj, Češkoj i Njemačkoj

POREČ: Dankinja lažno prijavila da joj je lopov istrgnuo torbicu s ramena