in

Kreće toplinski val. Temperature idu prema 40°C, civilna zaštita izdala upozorenje

Ilustracija - Photo: Slaven Branislav Babić/PIXSELL

DHMZ najavio kako će tijekom dana, ali i noći biti vrlo vruće, zbog čega je Civilna zaštita izdala upute za građane – Zbog toplinskog vala najavljeno je kako će tijekom vikenda zahvatiti Jadran, a unutrašnjost idućeg tjedna, ravnateljstvo Civilne zaštite objavilo je preporuke kako se zaštititi od visokih temperatura. 

Danas, 18. kolovoza 2023., u većini krajeva bit će barem djelomice sunčano. U unutrašnjosti povremeno umjeren i jak razvoj oblaka te ponegdje kiša i grmljavina, većinom u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Najviše sunčana vremena bit će na dalmatinskoj obali. Vjetar na kopnu uglavnom slab. Na Jadranu ujutro i prijepodne slaba do umjerena bura, zatim sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka od 28 do 33°C, na moru gdjegod i malo viša, prognoza je DHMZ-a.

Sutra kreće toplinski val, prvo na Kvarneru i južnom Jadranu, a potom će se proširiti i na ostatak zemlje.

DHMZ prognozira da će sutra biti sunčano uz povremeno umjerenu naoblaku, ponajprije na istoku unutrašnjosti, a poslijepodne i u dijelu Dalmacije. U tim je predjelima i najvjerojatniji poneki pljusak praćen grmljavinom odnosno kiša. 

Vjetar slab, u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu slaba i umjerena, podno Velebita i jaka bura, danju na otvorenom sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 15 do 20, na Jadranu između 21 i 26°C. Najviša dnevna od 30 do 35°C.

U subotu se na zapadu unutrašnjosti smanjuje vjerojatnost pljuskova, a još su izgledni na istoku gdje, kao i sutra, mogu biti izraženiji. Od nedjelje posvuda pretežno sunčano i stabilno. Vjetar većinom slab. Bit će vruće, početkom idućeg tjedna moguće su već tople noći, a danju temperatura i do 35°C, javlja HRT.

Na moru će tada temperatura rasti i do 37°C, noći će biti vrlo tople te će rasti opasnost od vrućine. Toplinski val Jadran će zahvatiti u subotu kada u Dalmaciji može biti lokalnih popodnevnih pljuskova. Od nedjelje potpuno sunčano i vedro. Puhat će većinom umjerena bura, poslijepodne sjeverozapadnjak.

DHMZ za Rijeku i Kvarner izdao crveno upozorenje

DHMZ je izdao upozorenje za toplinske valove. Početak toplinskog vala u riječkoj regiji počinje već danas, izdano je žuto upozorenje. Za vikend je na snazi narančasto upozorenje za Rijeku, Split i Dubrovnik, što znači da će opasnost od toplinskog vala biti velika.

U ponedjeljak su na snazi upozorenja za cijelu Hrvatsku. Na kopnu je na snazi žuti alarm, dok je na obali na snazi narančasti, osim na riječkom području, gdje je izdan crveni alarm.

Kako piše meteorolog N1 Televizije Bojan Lipovšćak, vruće vrijeme nastavit će se idućih desetak dana. Zahlađenje od desetak stupnjeva uz grmljavinu, pljuskove, mahovit vjetar te obilnu oborinu prognozirano je krajem kolovoza i početkom rujna.

Izvor Index.hr – DHMZ – N1

Prenosimo preporuke Ravnateljstva civilne zaštite za zaštitu zdravlja od vrućina.

Visoke temperature mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti

Za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova.

Između ostaloga, savjetuje se:

 • rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije
 • piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera
 • izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima
 • osobe koje rade na otvorenom  trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta
 • nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca
 • rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak
 • danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu
 • isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu
 • izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima
 • ne ostavljati djecu niti životinje u parkiranom vozilu
 • redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci – za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja
 • ako imate zdravstvene probleme potražiti savjet liječnika.

Protokol o postupanju i preporuke za zaštitu od vrućine koji je izradila radna skupina Ministarstva zdravstva uključuje korisne savjete i preporuke kojima se navedeni štetni učinci vrućina na zdravlje mogu spriječiti ili barem ublažiti. Osim toga, protokol definira postupke potrebne za pripravnost i djelovanje na nacionalnoj i lokalnoj razini u slučaju opasnosti od toplinskog vala.

Foto Turistička zajednica općine Tar-Vabriga

TAR: Velik interes za Dan otvorenih vrata Goalkeeper campa Cotić-Starčić

djeca učenici osnovna škola finida poreč

POREČ: Objavljen poziv za pomoćnike u nastavi u osnovnim školama