in

Alessio Colautti i BUDAPEST GIPSY ORCHESTRA oduševili, rasplesali i nasmijali Tarčane

Foto Jelena Prekalj

Tekst Tanja KOCIJANČIĆ/Foto Jelena PREKALJ

Alessio Colautti

Puno smijeha, bučnih i dugotrajnih aplauza i izvrsne glazbe priuštili su sinoć u čast Valentinova u punoj Zajednici Talijana “Giovanni Palma” u Taru vrsni mađarski glazbenici iz kvinteta Budapest Gipsy Orchestra koje je predvodio svestrani umjetnik iz Trsta, Alessio Colautti. Uz prekrasne skladbe koje su Mađari, svi redom školovani glazbenici, izveli na violi, klarinetu, kontrabasu, tipičnom mađarskom instrumentu čembalo i violini valja izdvojiti za kultune zasluge višestruko nagrađivanog Colauttija – pjevača, glumca i voditelja iz Trsta, koji je pjevao, vješto vodio večer, predstavljao svoje kolege, pričao anegdote, zabavljao publiku, plesao sa ženama, poticao publiku na ples i odabrane učio čardaš.

Tipični mađarski instrument – čembalo

Doista su svi zajedno zaslužili dugotrajne i česte aplauze, kojima je pak također dirigirao blagoglagoljivi Colautti koji je u svoj talijanski jezik ubacivao i tršćanski dijalekt, koji je tijekom cijele večeri vrckavim “forama” nasmijavao publiku.

Koncert je, kako je istaknula predsjednica ZT-a Roberta Stojnić na početku večeri predstavivši goste, nosio naziv “Na valu plavog Dunava”. Od romantičnog valcera i skladbi poznatih opereta glazbeno putovanje stiglo je i do živahnih čardaša, ali nije manjkalo ni talijanskih kancona koje je pjevao Colautti. Uz anegdotu iz Opatije, gdje su jednom svirali pred jednim konzulom iz Napulja koji ih prvotno nije htio ni slušati, kada je Colautti otpjevao legendarnu skladbu koja je do suza raznježila majku tog istog konzula koja je onomad bila prisutna na koncertu. Bila je to pjesma “O sole mio” koju je publika u Taru morala s njime pjevati, jer, kako je rekao simpatični Tršćanin: “Nismo se vozili do Tara sat i pol i vukli sa sobom toliko opreme i instrumenata da vi sada ne biste s nama pjevali!” Stiglo se s glazbom i do Meksika na krilima skladbe “La paloma”, koju je Colautti također otpjevao za svoje domaćine.

Spomenimo da je ova suradnja Mađara i talentiranog Tršćanina nastala iz snažne želje Colauttija da spoji glazbene i kulturne sastavnice koje su činile umjetničku/ kulturnu djelatnost Austro-ugarskog carstva na kraju 19. stoljeća. Njihov muzički put uobičajeno kreće od besmrtnih melodija dinastije Strauß, dotiče se poznatih dunavskih opereta preko skladatelja poput Imre Kálmána, Franza Lehára i Paula Abraháma, a zatim nastavlja glazbeni put preko Italije do Meksika.

Orkestar predvodi prva violina Gyule Gabore, a uz njega su vrsni glazbenici, koji poput njega sviraju u mađarskim nacionalnim operetnim kazalištima.

Ovo im nije prvi put da su nastupili u Taru, koji ih je i drugi put pozvao u goste, naglasila je Roberta Stojnić, koja se u časti gostima okušala s nekoliko riječi pozdrava i obrodošlice na mađarskom jeziku.

Turneja ovog orkestra predvođenog Colauttijem tu ne staje u Hrvatskoj, jer večeras nastupaju u Zajednici Talijana u Rijeci, a sutra su u Trstu, u Teatru Miela, gdje zbog velikog zanimanja publike nastupaju u čak dva termina.

U Brtonigli CHOCO&WINE Fest – vikend uz čokoladu, vino i zabavu

DI SI GENERACIJO i ove godine u porečkom Byblosu