in

Bliži se 63. Porečki annale – Rekli su mi da planet ima živčane završetke

Najdugovječnija manifestacija posvećena suvremenoj umjetnosti u Hrvatskoj – Porečki annale – otvara 63. izdanje 13. srpnja 2023., u 21:00 u Istarskoj sabornici. U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč, manifestacija traje do 17. rujna, a održat će se na tri lokacije: Istarska sabornica, Mala galerija i tajna lokacija u javnom gradskom prostoru. Novo izdanje Porečkog annala preuzima kustoski kolektiv KUĆĆA koji se predstavio prošle godine na 36. izdanju Salona mladih u Zagrebu izložbom PARAZITI koja je okupila preko 30 domaćih i regionalnih umjetnika.

Iza mladog kustoskog tima KUĆĆA stoje Jurica Mlinarec, Luja Šimunović i Klara Petrović koji su ovogodišnju manifestaciju nazvali Rekli su mi da planet ima živčane zavšetkes fokusom na umjetničke strategije disrupcije iracionalnih, magičnih i sakralni okvira, a u Poreč su pozvali umjetnike u usponu koji će predstaviti šest novih produkcija koje su nastale posebno za ovu izložbu. Nadahnuti povijesnim preobrazbama izlagačkog prostora, kolektiv KUĆĆA istražuje mogućnosti s onu stranu modernističkih obećanja utopije kroz razum i napredak rastvarajući umjetnički teren u kojemu se principi prošlosti, sadašnjosti i budućnosti prepliću.

Od svetišta posvećenom sovi, hibridnih bića koja se rađaju iz mjesta prometne nesreće pa sve do nove kompjuterski generirane virtualne influencerice, to su suvremene umjetničke prakse koje istražuju nove mogućnosti izgradnje svijeta prigrljujući iracionalnost, praznovjerje i pristranosti. Na izložbi sudjeluju: Andrej Beštak i Anja Leko, Marianna Nardini, Robert Fenrich, ROSE kolektiv (Bruna Jakupović, Lana Lehpamer i Ivor Tamarut), Gaia Radić i Andrej Škufca.

Otvaramo Porečki annale kao mjesto nestabilnosti, trenutnih stvarnosti u stalnim procesima postajanja i nestajanja, prijelaznih subjekata i karnevalskih suspenzija, privremenih ekstenzija u nove nematerijalne, nadrealne i digitalne svjetove. To su svjetovi između, svjetovi koji nas vrebaju, čekajući da otvorimo vlastite granice. Oni remete dominate sustave stvarnosti prihvaćanjem iracionalnih, magičnih i sakralnih okvira. U njima i naša tijela pucaju i plove u nove stvarnosti, mutirajući u strane organizme.

Potaknuto povijesnim transmutacijama Istarske sabornice, koja danas dvojako funkcionira kao izložbeni prostor i politička arena, 63. izdanje Porečkog annala usmjereno je prema transformativnim iskustvima koja je ovaj prostor mogao izazivati. Izgrađena na temeljima srednjovjekovne crkve i samostana, Istarska sabornica danas funkcionira kao potpuno racionalizirani sekulariziran prostor, postavši posveta multilinearnoj povijesnoj, društvenoj i metafizičkoj aksiomatici kreiranja stvarnosti. Iako neodrživa, stvarnost koju danas još uvijek živimo izgrađena je na modernističkom obećanju utopije kroz napredak i razum, preferirajući racionalno nad iracionalnim, sekularno nad sakralnim.

Rekli su mi da planet ima živčane završetke pokušaj je nadilaženja ovih neispunjenih obećanja otkrivanjem umjetničkog terena u kojem se prošli, sadašnji i budući principi stvarnosti prepliću. Izložbom predstavljamo ideju umjetničkih praksi koje iskopavaju prostorno-vremenske kontigencije koje putuju kroz suprotstavljene stvarnosti: od sakralnog od sekularnog, od magičnog do tehnološkog – i nazad. U prostoru još uvijek ispunjenom katoličkim motivima istražujemo nove mogućnosti stvaranja svjetova u tehnološkoj i digitalnoj sferi. Preuzimajući iracionalnost i pristranost, novoproducirani radovi uključenih umjetnika/ca stvaraju liminalne stvarnosti kojima otvaraju alternativna iskustva svijeta. Ovi svjetovi prigrljuju praznovjerje i ne inzistiraju na nadilaženju vjerovanja: to su parafikcijska putovanja ispisana procesima de/re/sakralizacije prema stvarnosti u kojoj se te granice ruše.

*Naslov je inspiriran romanom Negative Space američkog pisca B. R. Yeagera.

Annale se organizira pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH, Istarske županije, Grada Poreča – Parenzo, Turističke zajednice Grada Poreča dok izložbu donira vinarija Rossi.

Foto TZ Buje

Upoznajte BUJE uz besplatno vodstvo turističkih vodiča na 4 jezika

Eufrazijeva ulica - Foto Grad Poreč/Manuel Paljuh

POREČ: Policija pronašla napadača koji je mladića istukao i od njega tražio novac