in

BUJE: U petak predstavljanje knjige Ornelle Urpis „Mnogi životi – Priče o migracijama kroz vrijeme“

Foto Pučko otvoreno učilište Buje

Le tante vite – racconti di migrazioni nel tempo

U suradnji s Zajednicom Talijana Buje u petak 23. veljače 2024. u 19 sati u prostorijama ZT-a Pučko otvoreno učilište poziva na predstavljanje knjige profesorice Ornelle Urpis.

Razgovor s autoricom moderirat će mr.sc. Drago Kraljević.

Svaka biografija implicira dragocjeno iskustvo jednog ljudskog života, a djelomice i povijesti njegova vremena. Ova nas zbirka uvodi u svijet muškaraca i žena koji su svojevoljno izabrali ili iz nužde preoblikovali vlastiti identitet, preobrazili svoje navike, vrijednosti i potrebe. U svakoj osobnoj priči nailazimo na dvostruki identitet i mnogostruka rješenja. Iz njih proizlazi slika imigracije s tisuću lica, iskustvo koje je nemoguće svesti na krute definicije, ne dopuštajući promjene. Slijedom toga, ista će se slika odraziti i na moguće modele prihvata i samu ideju integracije. Nećemo pronaći tek jedan ponavljajući opis problema dolaska, teškoća uključivanja i potraživanja; naprotiv, osim precizne analize s preciznom sociološkom terminologijom, pronaći ćemo kaleidoskop priča koje opisuju svijet i koje nam pomažu da useljenika ne gledamo kao onoga koji „počinje”, nego onoga koji „iznova počinje”.

Ornella Urpis, dr. sc. sociologije područnih i međunarodnih pojava, izvanredna je profesorica na nacionalnoj razini iz Opće sociologije. Godinama sudjeluje u europskim projektima (European Union’s Fundamental Rights and Citizenship Programme, Horizon Europe, Interreg Italia-Slovenia), surađivala je s raznim zdravstvenim tvrtkama, s Ustanovom za hospitalizaciju i liječenje žena i djece Burlo Garofolo u Trstu u programima zdravlja žena migrantica i s organizacijama Trećeg sektora socijalne integracije. Autorica je brojnih knjiga i znanstvenih članaka s temama kulturnog identiteta, ljudskih prava, seksualne i reproduktivne različitosti.

Foto MK Špada Poreč

POREČ: Prvi Valamar Kup u mačevanju donio sjajan rezultat – Članovi Špade puni medalja

gradska uprava poreč palača

Otvoren javni poziv za predlaganje članova Kulturnog vijeća Grada Poreča