in

IstraMet: Očekuje nas turbulentan završetak listopada uz jaku južinu

Foto: PixaBay.com

Nakon prolaznog zahladnjenja kojeg su jučer obilježile bura, mjestimična slaba kiša i snijeg u najvišem gorju, u novi tjedan ulazimo sa sunčanijim i ponovno toplijim vremenom, piše u prognozi Istrameta koji najavljuje meteorološki povoljan tjedan.

Još danas glavno obilježje vremena bit će bura, naročito na Kvarneru gdje će lokalno biti olujnih udara. Sa slabljenjem bure sredinom tjedna slijedi ponovno zatopljenje, stoga će dnevne vrijednosti na dijelu područja porasti i iznad 20 °C.

Kao posljedica promjene sinoptičke situacije u Europi, krajem tjedna izgledno je novo pogoršanje vremena uz dugotrajniju jesensku južinu koja bi nas mogla pratiti danima.

Iznad Atlantika razvit će se “blok” situacija, odnosno prostrana anticiklona. Takav položaj sustava omogućit će prodor hladnog zraka zapadnije od naših krajeva, preko Velike Britanije, Francuske pa do Španjolske i Afrike.

U takvoj situaciji naši krajevi naći će se na prednjoj strani ciklona, dakle u južnom strujanju. Pritom valja očekivati jačanje južnog i jugozapadnog vjetra, pogoršanje biometeoroloških prilika uz povremenu kišu, a moguće su i izraženije plime.

Nakon dugog stabilnog perioda pod utjecajem anticiklone, čini se da će listopad na svom kraju ipak pokazati i jesensku stranu!

Na Platku je jučer padao prvi ovojesenski snijeg:

Danas počinje 8. Porečdox koji donosi 11 dokumentaraca po izboru Đele Hadžiselimovića

Istarski Svetvinčenat postao prvo mjesto u svijetu s primjenom virtualne stvarnosti u razgledavanju znamenitosti