in

FUNTANA: Prva likovna kolonija privukla djecu i umjetnike

Prva likovna kolonija u Funtani održala se nedavno ispred crkvice Sv. Marije od Milosrđa.

Atraktivno podneblje u blizini izvora i novouređene plaže dalo je inspiraciju brojnim umjetnicima.

Program je započeo u petak, gdje su sudionici kolonije slikali, a posjetitelji su mogli razgledati u crkvici Sv. Marije od Milosrđa djela skupine autora Jagode Jovović, Ivana Liovića, Mojce Vilar, Nine Gole, Vide Praznik, Nevenke Flajs, Erne Ferjanič, Milene Milene i Barbare Lipnik, koje su okupili Zoran Cvar, osnivač umjetničkog društva u Sloveniji, voditelj likovnih kolonija i zaljubljenik u Funtanu i Marija Gracia Rajko, sumještanka i članica Ženske udruge Loza Funtana.

U subotu u jutarnjim satima program je bio posvećen najmlađima. Djeca su uživala u vodstvu akademske slikarice Vide Praznik, koja im je nesebično prenosila znanje i ljubav prema šarenim potezima kista. Nakon svakog dovršenog rada nagrada je bila ponosno izložiti svoj rad pred brojnim prolaznicima.

U popodnevnim satima, nakon kratkih riječi dobrodošlice Marije Gracije Rajko, službeno je otvorena izložba i izabrani su najbolji dječji radovi, a poklon je bila slika Sanpiero Vide Praznik.

U nedjelju ujutro djeca su nestrpljivo čekala slikaricu Vidu koja je one najupornije vodila kako naslikati onu istu nagradnu sliku Sanpiero, i otkrila tajne svojega zanata, a do popodnevnih sati umjetnici su slikali i prolaznicima predstavljali i opisivali svoja djela.

POREČ: Dječji tjedan počinje 9. listopada – najmlađe čekaju Bajkaonica, likovna akcija, Cvrčak i mrav

Porečani u Sesvetama zaradili dva jako važna boda – slijedi put u Francusku