in

Istarski kalendar „Jurina i Franina 2019.“ pokrenut je prije 96 godina – najnoviji broj upravo izašao iz tiska

Drago Orlić - Foto Tanja Kocijančić

Tik pred Božić iz tiska je izašao istarski kalendar, almanah „Jurina i Franina 2019.“, prvi put u izdanju porečkog nakladnika Errata Corige, koji će uskoro obilježiti punih sto godina. U ovoj knjizi na 224 stranice objavljeno je 70 članaka 50-ak autora, novinara i znanstvenika iz Istre i šire o zanimljivim ljudima istarske prošlosti i sadašnjosti, mjestima, gradovima, pričama, brojnim istarskim zanimljivostima, prirodnim bogatstvima i raznim znamenitostima.

Jurina i Franina popularni su narodni likovi koji se u dijalozima na istarskom dijalektu kritički osvrću na aktualne događaje i najstarija su kolumna u istarskoj publicistici. Ta dva “čuvara pučkih običaja”, kako su ih nazvali izdavači, tipični su predstavnici Istre i sinonimi za istarskog narodnog čovjeka. Prvi razgovor ovog dvojca objavljen je u listu Naša sloga 16. kolovoza 1871. godine, tiskanom u Trstu. Ipak, u današnje vrijeme pomalo smo ih zaboravili, smatra Drago Orlić, porečki književnik, pjesnik, novinar i satiričar koji je urednik kalendara „Jurina i Franina 2019.“ Dodao je da je nastanak ovog, 65. broja, bio neizvjestan gotovo do zadnjeg trenutka.

-Izdavačko poduzeće Reprezent iz Račica kod Buzeta prestalo je s radom, a ovaj je godišnjak, kojeg je zadnjih skoro pa 18 godina uređivao Miroslav Sinčić, ostao bez nakladnika. Iako je bilo govora da neće više izlaziti i da ga nema tko napraviti, odlučio sam krenuti u tu avanturu te s poduzećem Errata Corrige počeo okupljati tim autora, da bi se održao kontinuitet izlaska ovoga godišnjaka. Vremena je bilo malo, a posla prilično puno. Nije bilo teško animirati tim lipih, mladih i pametnih ljudi koji su rado prionuli poslu. Na početku nismo imali ni retka, a na kraju mnogo članaka, pa se ispričavam onima čiji tekstovi na kraju nisu objavljeni. Naime, nismo više imali, ispričao nam je Orlić.

Istaknuo je da je ovaj istarski kalendar pokrenut prije 96 godina, 1922. za 1923. godinu. Potom nije izlazio od 1929. do 1952., kada je ponovno pokrenut kao godišnjak i tako je izlazio do 1991. Zatim počinje izlaziti revija “Jurina i Franina”, a od 2001. je ponovno godišnjak. Kada je poduzeće Reprezent odustalo od ovog godišnjaka, Orlić se nije mogao složiti da ga više neće biti. Napisao je članak u Glasu Istre kojim je alarmirao dobronamjerne. Kako je inatljiv, rekao je sam sebi: „Napravit ću ga makar na šapirografu.“ Začas se stvorila ekipa dobronamjernika, a županijski Odjel za kulturu našao je sredstva za tiskanje.

Prva promocija knjige održana je prije tjedan dana u Puli, a planirana je još jedna u Žminju. Orlić navodi da je cijeli projekt stajao 28 tisuća kuna, pri čemu je za početak tiskano tisuću primjeraka. Ivona Orlić potpisana je u ime nakladnika, dok je pomoćnik urednika Mirjan Rimanić. Uredništvo čine Vanesa Begić, Slaven Bertoša, Robert Buršić, Darko Dukovski, Drago Orlić, Milan Radošević, Milan Rakovac, Mirjan Rimanić, Evelina Rudan i Davor Šišović. Likovni urednik je Vladimir Bugarin, autor crteža Jurine i Franine je Renato Percan, lektorirao je Vlado Mandić, a tisak je povjeren zagrebačkom Grafomarku. Većina fotografija je u crno-bijeloj boji, dvije su duplerice u boji, kao i jedan kolaž na šest stranica na kojima su fotografije poznatog umjetnika i profesionalnog fotografa iz porečke Nove Vasi Renca Kosinožića, sve to zahvaljujući Danijeli Kosinožić, naveo je Orlić. Fotografije prati i kviz, mala razbibriga za one koji vole pogađati o kojim se istarskim mjestima radi. Naravno, tu su i rješenja.

GDJE KUPITI „JURINU I FRANINU“?

Orlić kaže da se trenutno prodaje samo u pulskoj Zavičajnoj knjižari Petit u Kandlerovoj ulici. No, naručiti se može putem e-maila drago.orlic@pu.t-com.hr. Cijena je 130 kuna. No, ako se kupi barem deset primjeraka, onda je cijena 100 kuna.

Dm pokrenuo humanitarnu akciju za djecu bez roditeljske skrbi – dio prihoda ide u Pulu

Roomors, Febra, Gordan Gregurović&Band i dječje predstave za kraj trećeg porečkog Adventa