in

ISTRAPEDIA: Novi dizajn i sadržaji stranica istarske internetske enciklopedije

Priredio: Goran Prodan, urednik

Odnedavna Istrapedia, istarska internetska enciklopedija na adresi www.istrapedia.hr, ima novi dizajn i tehničko-tehnološke mogućnosti stranica, a i neke nove sadržaje.

Uređivanje Istrapedije, koju je 2009. pokrenula Istarska županija i njezin tadašnji župan Nino Jakovčić, krajem 2016. od Istarske kulturne agencije (IKA) preuzelo je Istarsko povijesno društvo (IPD), koje si je među prioritete postavilo i osuvremenjivanje stranica. Posao je lani, uz potporu Istarske županije, koja financira i održavanje i uređivanje stranica Istrapedije, povjeren pulskoj informatičkoj tvrtki FWD grupa. Nove stranice aktivne su od prosinca 2019., ali se još dorađuju, pa je tako ovih dana podignut i edukativno-zabavni kviz s pitanjima o Istri, Istranima/Istrijanima i koječemu istarskom. Uz to, uvedena je rubrika Na današnji dan, s dnevnim ažuriranjem datuma koji se spominju u Istrapedijinim natuknicama, a objavljuju se i prigodne teme mjeseca, kao i podaci o najčitanijim natuknicama. Poboljšane su karakteristike tražilice, a pretraživanje je moguće i kroz abecedarij, kategorije i vezane članke. Puno je bolja čitljivost stranica putem mobilnih uređaja.

Istrapedia je prva regionalna virtualna, internetska enciklopedija u Hrvatskoj. Inspirirana je Wikipedijom, a nastala je na tragu tiskane Istarske enciklopedije, koju su 2005. objavili Istarska županija i Leksikografski zavod Miroslav Krleža iz Zagreba. Njezine natuknice i danas čine glavninu sadržaja Istrapedije, s time da su dijelom ažurirane, dopunjene i ispravljene. Otkako projekt vodi IPD, opseg Istrapedije zemljopisno je proširen s Istarske županije na cijelu Istru, od Milja i Krasa do Kastva i Liburnije. Tako su u njoj riječju, slikom i zvukom objedinjeni i predstavljeni zemljopis, priroda, povijest, svekolika baština, zapažene osobe, umjetnost, kultura i ostale značajke cijelog istarskog poluotoka, neovisno o političkim granicama. Danas je na njezinim stranicama više od 4.000 natuknica, oko tisuću više nego u Istarskoj enciklopediji. Prati ih i oko 7.500 fotografija i drugih ilustracija te video i audio zapisa.

Ipak, još je puno posla pred stručnim uredništvom, koje čine u tom poslu okušani istarski znanstvenici Robert Matijašić, Ivan Matejčić i Sunčica Mustač, te glavni urednik Goran Prodan i koordinator projekta Maurizio Levak, ujedno predsjednik IPD-a. Posebice kad je riječ o ažuriranju natuknica u kojima ima zastarjelih podataka, a i grešaka. Važan zadatak je i zamjena fotografija preuzetih sa starih stranica Istrapedije, jer su tehnički nekvalitetne, a u tome od velike pomoći je i lani uspostavljena suradnja IPD-a i Glasa Istre koji je Istrapediji dopustio korištenje svoje bogate fotoarhive.

Inače, mjesečno stranicama Istapedije, prema najnovijim podacima aplikacije Google Analytics, pristupi više od šest tisuća posjetitelja, a trenutno najčitanije natuknice su “krušne peći”, “Apsirtidi” i “istarske legende”. Uz svaku natuknicu otvorena je mogućnost njezinog komentiranja, pa su i posjetitelji pozvani da ih ispravljaju i dopunjuju, kao i da predlažu nove natuknice.

NOVIGRAD: Započela rekonstrukcija kino dvorane – Mole se građani da poštuju privremenu prometnu regulaciju

POLICIJA upozorava: Biciklističke utrke zatvaraju promet na području Umaga i Poreča