in

Likovni projekt ŽIVOT POD KORONOM – Elsa Demark iz Brtonigle oslikava simbole života

Elsa Demark Mazalović

Elsa Demark Mazalović iz Brtonigle jedna je od mnogih istarskih i hrvatskih umjetnika koji su ovo doba izolacije iskoristili za stvaranje. Riječ je o oslikavanju stabala kao izvoru života, projektu koji je počeo u isto vrijeme kada se kod nas pojavio koronavirus.

-Projekt je započeo kad i Covid19, on je krenuo i prevladao kao veliki strah za većinu čovječanstva. Prije zabrane izlazaka i zatvaranje svi kulturnih objekata odlučila sam oslikavati stabla kao simbol života. Početna ideja bila je postaviti radove u svim istarskim parkovima. Moja je misija uspjela samo u četiri grada/općina. Zaustavila me zabrana izlaska izvan moje Općine Brtonigla, priča Elsa i dodaje da će se projekt nastaviti nakon to epidemija završi.

U danima tišine i mira njena se mašta, veli nam ona, neprestano obogaćuje raznim idejama. Inače, jedan od njenih radova iz ove serije postavljen je u virtualnoj skupnoj izložbi umjetnika i prijatelja Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb, prigodno nazvanom „Život pod koronom“.

Pozivu HDLU-a odazvali su se umjetnici koji svojim likovnim djelima komentiraju globalnu pandemiju, koja je preko noći unijela velike promjene u naše živote. Kroz slike, crteže, fotografije, karikature, ilustracije, umjetnici su izrazili različita osjećanja – prijeteće slutnje, nespokoj, osjećaj samoće, ali i humor, vjeru u čovjeka, kreaciju koja usprkos opasnosti nosi u sebi transformativni potencijal čovjekovog duha.

Bolest donosi i svojevrsnu socijalnu jednakost i briše granice između bogatih i siromašnih, povlaštenih i poniženih, nagoni nas na dublje preispitivanje naših života, izvlači naše strahove na površinu, kao i želju da se odupremo strahovima kroz žudnju za slobodom, solidarnost i univerzalni humanizam koji nadrasta sve one društvene razlike, koje su nas prije bolesti dijelile, piše u opis izložbe koja se može pogledati na linku https://hdlu-zagreb.hr/2020/04/01/virtualna-izlozba-clanova-i-prijatelja-hdlu-zagreb-zivot-pod-koronom/

Naš kanat je lip Poreč

POREČ: Covid-19 izmijenio datum susreta NAŠ KANAT JE LIP

Istarski Stožer, 6. travnja: Opet svi nalazi NEGATIVNI!