in

POREČ: Covid-19 izmijenio datum susreta NAŠ KANAT JE LIP

Zbog izvanredne svjetske zdravstvene situacije održavanje Susreta zborova Naš kanat je lip, planirano za 29. i 30. svibnja, odgođeno je za jesen, točnije organizirat će se od 25. 9. do 17. listopada. O točnome terminu održavanja javnost će biti blagovremeno informirana.

-Molimo sve zainteresirane sudionike da pošalju prijavnice sa svim podacima do 1. lipnja 2020., kako bismo imali mogućnost planiranja. Međutim, kotizaciju do daljnjega nemojte plaćati! U nadi da ćete se svi odazvati želimo da ovu novonastalu situaciju što bezbolnije prebrodimo i da se združeni u glazbi i ove godine lijepo zabavimo na našem Kantu, objavila je predsjednica organizacijskog odbora Kanta i dirigentica porečkog mješovitog zbora “Joakim Rakovac” Đeni Dekleva-Radaković.

Inače, koncertna sezona Pučkog otvorenog učilišta Poreč svake godine susretom zborova Naš kanat je lip u prostoru Istarske sabornice početkom lipnja. Nazvan po skladbi Ivana Matetića Ronjgova, Kanat je osnovan 1972. godine te okuplja zborove i skladatelje kojima su istarska glazbena ljestvica i čakavska riječ temelj stvaralaštva.

Ovaj susret već desetljećima čuva i promovira jedno od najvrjednijih i UNESCO-om zaštićenih istarskih nematerijalnih blaga – istarsku ljestvicu. Osim toga potiče na daljnje bavljenje i eksperimentiranje njome, što za skladatelje diljem svijeta predstavlja poseban interes i izazov. Osim poznatih skladbi, zborovi svake godine  uvode i praizvedbe. Uz Susret se tiska i promovira prigodna zbirka skladbi koja ostaje u trajnom nasljeđu manifestacije dok Poreč odzvanja zborskom pjesmom te podsjeća na važnost čuvanja i razvijanja tradicije u suvremenom okruženju.

Pokrenuta inicijativa „ZAORIMO HRVATSKA POLJA!“

Likovni projekt ŽIVOT POD KORONOM – Elsa Demark iz Brtonigle oslikava simbole života