in

Ljetna kiparska škola vraća se u Brtoniglu

KIPAR - foto TZ Brtonigla

Kiparska škola Aleksandra Rukavine (skraćeno KIPAR), zaživjela je u Brtonigli 2018. godine, te se uspješno nastavila i sljedeće godine. Nažalost, zbog pandemije nije se održala protekle dvije godine.

KIPAR - foto TZ Brtonigla
KIPAR – foto TZ Brtonigla

KIPAR ove godine je međunarodnog karaktera

No, raduje to što ove godine nema nikakvih prepreka da se navedena škola održi, pa je tako ovoga vikenda krenulo novo, uzbudljivo izdanje KIPAR-a koji pomiče granice prisustvom četvero studenata iz raznih zemalja.

LEONARDO LOSCIALE rođen u Italiji, 2018. godine započeo je studij kiparstva pri Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Pohađa četvrtu preddiplomsku godinu u klasi prof. Petra Barišića, te je ujedno član je Zagrebačke Filharmonije.

RUŽICA RIMAC živi u Trogiru, studentica je druge godine diplomskog studija kiparstva Umjetničke Akademije u Splitu. Sudjelovala je na više skupnih izložbi. Dobitnica je Dekanove nagrade 2020.godine, a u slobodno vrijeme bavi se šivanjem i taj hobi pretače u kiparstvo.

ROKO DRŽISLAV REBIĆ dolazi iz Imotskog. Student je treće godine preddiplomskog studija kiparstva na Umjetničkoj Akademiji u Splitu. Sudjelovao je u Međunarodnoj kiparskoj školi “Montraker” u Vrsaru.

EMIRA BEĆIROVIĆ živi u Ljubljani gdje studira kiparstvo pri Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje. Uz studij kiparstva radi u kazalištu kao majstorica rasvjete. Sudjelovala je u Međunarodnoj kiparskoj školi “Montraker” u Vrsaru.

Njih četvero imaju zadatak „osloboditi“ četiri skulpture iz kamenih blokova dimenzija 50x50x70 cm.

Za mentorstvo i koordinaciju ponovo zaduženi Ninić i Giusti

KIPAR se odvija pod vodstvom mentora Silvestera Ninića, umjetnika koji je stvorio cijeli niz javnih i sakralnih spomenika, portreta i bista. Inače, Ninić je diplomirao pri Akademiji primijenjene umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, na kojoj danas obnaša dužnost asistenta. Pri toj Akademiji je diplomirala i koordinatorica KIPAR-a. Riječ je o Rosani Giusti, koja je stekla titulu magistra likovne pedagogije, smjer kiparstvo. Stručnu praksu izvršavala je na Pedagoškom odjelu  Umetnostne Galerije Maribor, a trenutno radi u Talijanskoj OŠ “Bernardo Parentin” u Poreču, te održava vodstva za skupine po Parku skulptura Dušana Džamonje u Vrsaru.

Ista će nakon uspješne koordinacije prvog i drugog izdanja KIPAR-a i ove godine biti umjetnička koordinatorica (art direktor) navedene škole.

Nekada klaonica, a danas centar umjetnosti

Navedeni događaj održat će se u odvijati u objektu koji je prvotno bio klaonica, zatim atelje, a od 1989. do danas memorijalna Galerija Aleksandar Rukavina u kojoj su izloženi radovi koje je za života umjetnik, profesor i utemeljitelj Grožnjana – grada umjetnika ostvario. Zbirka Galerije se sastoji od skulptura komornog formata nastalih u periodu od 1960. do 1980. godina. Za jedno manje mjesto postojanje Galerije je polazište za umrežavanje, razumijevanje umjetnosti, stvaranje kontakta s kulturnom baštinom Istre te očuvanju iste.

Vrijeme je za Novi Život

Ovogodišnja tematika nosi naziv Novi Život-Vita Nuova i podrazumijeva vitalizam i njegove ostale sinonime kao što su: zanos, žar, ushit, duh, entuzijazam, optimizam, polet, poriv, temperament, avanturistički duh.

 –  Zamislite kako se osjećate kada savladate novu vještinu, pomognete nekome, radite ono što volite, radite na cilju kojeg ste si zadali, upoznate inspirativnu osobu, provedete humoristične trenutke s dragim ljudima ili možda upoznate neku životinjsku vrstu za koju niste uopće znali da postoji! Razloga za polet ima mnogo i svojstveni su svakome od nas. Nekima je to jednostavno karakterna osobina. Dobro razmislite koji su vaši razlozi za polet, jesu li unutarnji ili vanjski. Prizovite uspomene na taj osjećaj. S tim mislima o vitalizmu, oblikujte formu. Ne morate biti doslovni. Na vama je izbor hoće li forma biti figurativna ili apstraktna,

Ovogodišnjom tematskom odrednicom ne želimo ignorirati okolnosti na globalnom planu već vježbamo usredotočenost na našu mikrorazinu, razinu na koju imamo realnu mogućnost utjecaja. Podsjećanje na sve dobro što imamo, pogon je svakom novom nadilaženju poteškoća. Upravo taj pogon želimo da ostane trajno zabilježen, objašnjeno je studentima.

Skulpture će ostati u vlasništvu općine Brtonigla te će sukladno dogovoru odabranih stručnjaka biti postavljene u javnom prostoru.

Osam dana kiparstva

KIPAR se održava od 25.6. do 2.7.2022., te je otvoren za javnost svaki dan. Skulpture će se izrađivati u period od 9 do 13 i od 15 do 19 sati., dok je svečano otkrivanje skulptura predviđeno za subotu 02.07.2022. od 19 sati na dalje uz popratni zabavni sadržaj.

Ono što također valja posjetiti je predavanje pod vodstvom profesora Gaetana Benčića,  koje će se održati u prostorijama Turističke zajednice Općine Brtonigle u srijedu 29.06. u 19 sati., a vezano je za kamenoklesarstvo Istre.

Cijeli događaj je otvoren za javnost, te je ulaz besplatan.

Organizator događaja je Turistička zajednica Općine Brtonigle.

IZVOR – TEKST I FOTOGRAFIJE TZ BRTONIGLE

prometna-policija12 ilustracija policija

Vikend akcija – Mobitel u vožnji najčešći prekršaj uz nepropisnu brzinu

Foto Grad Poreč

Počeo Ljetni kamp DND-a i Grada Poreča