in

MOMJAN: Kiparica Ida Blažičko otvara izložbu KAŠTEL U CVATU

Izložba – „Kaštel u cvatu“ akademske kiparice Ide Blažičko – 13.08.2021. u 20.30h
Pored momjanskog Kaštela

Skulpturom naziva Kaštel u cvatu akademska kiparica Ida Blažičko metaforički vraća sjaj Kaštelu Rota nagovješćujući njegov puni sjaj kao rezultat obnove koja je u tijeku. Prozračna i lagana višedijelna tekstilna skulptura monumentalnih dimenzija nježno napeta u prostoru stapa se s prirodnim ambijentom. Kontrast impresivne stijene na kojoj se nalazi momjanska utvrda i nježne polu-prozirne skulpture u konstantnom plesu na vjetru simbolički doprinosi prisjećanju stoljetnih prisutnosti i živosti ovog lokaliteta.

Svaka Idina skulptura je polazište za nova istraživanja, a podrazumijeva razvoj inovativnih metoda, razumijevanje oblika, materijala i struktura, ne samo kao zasebnih elemenata, već kao složenih međuodnosa.
Zanimanje umjetnice za oblikovanje prostora i stvaranje kontemplativnih zona jedan je od glavnih pokretača njenog stvaralaštva. Ida tako u svome dosadašnjem radu bilježi realizaciju niza prostorno specifičnih skulptura inspiriranih istraživačkim interesima koji uključuju ono što se događa u preklapajućim područjima gdje se mogu zamagliti granice i upotrijebiti biomimetika kao umjetnički alat te ponuditi rješenja na probleme u okolišu. S prostorno specifičnom skulpturom koja se organično stapa s krajolikom cijeli prostor je transformiran pritom stvarajući intimniji ambijent.
Nježna i poluprozračna tekstilna skulptura koja se proteže kroz živu jezgru bujne vegetacije momjanskog krajolika, konstantno mijenjajući svoj oblik, potencira odmak od stvarnosti i poziva posjetitelje da urone u transformiran prostor kaštela kojeg povezuje s vanjskim svijetom.

Ida Blažičko diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2007., studijski boravila na Indiana University of Pennsylvania (SAD), a na Kineskoj akademiji umjetnosti u Hangzhou 2012. godine doktorirala s disertacijom na temu Sustainable Public Art: Re-creating Urban Environment, gdje je i gostujuća profesorica. Ida u svome dosadašnjem radu bilježi realizaciju niza prostorno specifičnih skulptura inspiriranih glavnim istraživačkim interesima koji uključuju ono što se događa u preklapajućim područjima gdje možemo zamagliti granice i upotrijebiti biomimetiku kao umjetnički alat te ponuditi rješenja na probleme u okolišu. Na temu biomimetike doktorirala je 2016. pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (Biomimetika u službi umjetnosti). U javnim prostorima realizirala je skulpture od čelika Vjetar (Šangaj, 2011.),Vjetar II (Hangzhou, 2012.) i Kakva tišina – u pećinu ponire zrika cikada (San Vito al Tagliamento, 2017.). Jedinstvom monumentalnih dimenzija, krhkih materijala i biomorfne motivike u direktnom perceptualnom odnosu s promatračem njene skulpture pružaju dojam plemenite i dostojanstvene efemernosti koji autorica potencira ili nadograđuje, povezujući ih umjesto naslova ili objašnjenja s poetskim slikama haiku poezije. Tijekom 2017. boravi na umjetničkoj rezidenciji Cité Internationale des Arts u Parizu, te izlaže ambijentalnu skulpturu Blossoms u javnom prostoru grada. Godine 2018. skulptura Val uvrštena je u zbirku Fondacije Ado Furlan (Pordenone, Italija). U okviru Bijenala suvremene tekstilne umjetnosti Contextile, 2018. umjetnički je boravila u portugalskom gradu Guimarães te realizirala prostorno specifičnu skulpturu Traces of Time temeljenu na bogatoj kulturno-povijesnoj i etnografskoj baštini te suvremenom kontekstu. Povodom projekta „Okolo”, posvećenog umjetničkom istraživanju Zagreba putem umjetničkih intervencija u samo tkivo grada koje oživljavaju gradske prostore, sudjeluje s Alexom Brajkovićem na osmišljavanju, realizaciji i postavu ambijentalne svjetlosno-akustične instalacije Singing Forest u Parku Bele IV. Trenutno izlaže skulpturu Whiteness u Vovkovom vrtu dvorca Khislstein iz 13. stoljeća u Kranju povodom Biennala tekstilne umetnosti BIEN 2021.

Docentica je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti i dopredsjednica Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu.

Izvor POU Buje

Mogu li turisti koji se zaraze na ljetovanju besplatno ostati u apartmanu?

Rad supetarskog načelnika Bratulića u jednom od najcjenjenijih svjetskih znanstvenih časopisa