in

Rad supetarskog načelnika Bratulića u jednom od najcjenjenijih svjetskih znanstvenih časopisa

NOVI ZNANSTVENI RAD SUPETARSKOG NAČELNIKA dr.sc. Maria Bratulića

Dr.sc. Mario Bratulić nije običan načelnik Općine Sv. Petar u Šumi već se i dugi niz godina bavi znanstvenim i istraživačkim radom. Naime, on je doktor znanosti iz područja biomedicineveterinejavnog zdravstva i sigurnosti hrane, a poznato je i kao “doktor od kobasic”.

Pa je tako početkom tjedna je u jednom od najcjenjenijih europskih i svjetskih znanstvenih časopisa za hranu i tehnologiju “European Food Research and Technology” objavljen znanstveni rad u kojemu je Bratulić prvi autor. Naslov rada je „Quality of traditionally produced Istrian sausage and identification of autochthonous lactic acid bacteria strains as potential functional starter cultures”, a na radu je uz dr. Bratulića sudjelovao međunarodni tim stručnjaka iz Hrvatske i Italije.

-Časopis ima impact faktor/ faktor odjeka (IF) neizmjerno velikih 2.998, a IF akademskih časopisa je indeks koji se odnosi na prosječni godišnji broj citata radova publiciranih u posljednje dvije godine u određenom časopisu. Na taj način IF govori o značaju časopisa u određenom znanstvenom području, pa su časopisi s većim IF značajniji, prestižniji u svom području od onih s nižim IF. Časopis European Food Research and Technology objavljuje najnovije znanstveno-istraživačke  i pregledne članke, fundamentalne i primijenjene, u području znanosti o hrani. Objavljuju se visokokvalitetni radovi o prvim istraživanjima, novim tehnikama, razvoju trendova u disciplinama poput, kemije i biokemije, tehnologija, molekularna biotehnologija itd…, pojasnio nam je Bratulić.

Važno je naglasiti da radovi u časopisu moraju imati doprinos koji je od međunarodnog interesa, a imaju značajan utjecaj na znanost o hrani.

Zadatak i interes svakog istinskog znanstvenika je objaviti rad u jakom časopisu, međunarodnom ili domaćem i prezentirati rezultate svojih istraživanja. Govorimo u stvari o prepoznatljivosti timova koji se bave istraživanjima u određenom znanstvenom području, a iz ovog rada je jasno da je na njemu sudjelovao tim vrsnih međunarodnih stručnjaka i eksperta te je samim time i rad i njegova objava u jakom međunarodnom časopisu još značajnija.

Mario Bratulić

Objavom rada načelnik Sv. Petra u Šumi doprinosi hrvatskoj znanstvenoj zajednici te tako dodatno pomaže prepoznatljivosti zemlje, hrvatskih znanstvenih institucija i timova u međunarodnim znanstvenim krugovima.

Vjerujemo da će zajedno s kolegama nastaviti s novim znanstvenim projektima i radovima za boljitak znanstvene zajednice.

LINK na članak: https://link.springer.com/…/10.1007%2Fs00217-021-03835-6

MOMJAN: Kiparica Ida Blažičko otvara izložbu KAŠTEL U CVATU

Pesticid u aditivu: Povučena čak 23 mesna proizvoda hrvatske tvrtke