in

Na BOOKtigi prikupljeno više od 13.000 za projekte porečke knjižnice

Nakon četiri dana bogatog programa, putem prodajnog sajma, gostujućih antikvarijata, književnih susreta i predstavljanja knjiga i slikovnice, aukcije raritetnih izdanja, dodjele čitateljske Nagrade, kreativne radionice, kamishibai predstava za djecu, Gradska knjižnica Poreč je s osobitim zadovoljstvom u subotu, 11. rujna 2021., zaključila četrnaestu po redu BOOKtigu.

Približavajući knjigu i čitanje svakom namjernom i nenamjernom prolazniku, BOOKtiga je u Poreč dovela brojna imena hrvatske književne scene. Svoje su nove knjige za djecu i mlade predstavili književnici Damir HoykaIvana Šojat i Nikolina Majnolović Vračar, a Stanislav i Klasja Habjan održali su performans i radionicu. Večernja su događanja svojim gostovanjem obogatili Zoran FerićBenjamin Edgard i Julien Renault te Siniša Škarica i Đorđe Matić. Program su ove godine izvrsnim nastupima upotpunili i učenici, mali gaito pripovjedači iz OŠ Tar – Vabriga i OŠ Jože Šurana Višnjan uz veliku podršku antikvara Roka Glavana.

Ove godine dodijeljena je dvanaesta po redu Nagrada BOOKtiga laureatkinji Marini Vujčić za njezin roman „Pedeset cigareta za Elenu“, koji je bio najčitaniji roman u svim istarskim knjižnicama u protekloj godini. U ime pokrovitelja Istarske županije, Nagradu je uručio pročelnik za kulturu, Vladimir Torbica, a pozdravne riječi uputio je i gradonačelnik Poreča, Loris Peršurić.

Uspješno je održana peta po redu  dobrotvorna aukcija knjiga i tiskovina u Istri „Udomi knjigu” nastala iz plodonosne suradnje antikvarijata Glavan iz Ljubljane i riječkog Malog nebodera.

I četranesta po redu BOOKtiga pokazala je da Festival ima svoju široku publiku, a tome svjedoči i iznimno velika brojka posjetitelja. Na BOOKtižinu, knjižnom sajmu Festivala te na webBOOKtižinu, na kojem će zainteresirani i dalje moći kupovati knjige po cijeni od 10 kuna, prikupljeno je 13.049,00 kuna. Prihod će biti usmjeren za realizaciju novih projekata Gradske knjižnice Poreč. Ovogodišnji su pokrovitelji Festivala: Ministarstvo kulture i medija, Istarska županija – Regione Istriana, Grad Poreč – Parenzo i Općina Vrsar, a vizualni identitet Festivala pod motom (u)čitaj više i ove godine potpisuje Studio Sonda.

Gradska knjižnica Poreč od srca zahvaljuje svima koji su i ove godine dali svoju podršku u realizaciji BOOKtige: antikvarijatima, pokroviteljima, gostima književnicima, moderatorima i voditeljima književnih susreta, porečkim osnovnim i srednjim školama, a iznad svega volonterima, bez kojih ovu priču ne bi bilo moguće ispričati.

Bez vode 14. rujna okolica Poreča

Župan Miletić primio Mikelu Ristoski: Upornošću i zalaganjem postižu se sjajni rezultati!