in

Nastavlja se istraživanje POREČANKE – antičkog rariteta na svjetskoj razini

Gradonačelnik Grada Poreča Loris Peršurić održao je danas, 2. rujna, u Maloj vijećnici sastanak s arheologinjama iz Centra Camille Juliian (Aix Marseille) iz Francuske i predstavnicima Zavičajnog muzeja Poreštine na kojem su prezentirana nova otkrića u vezi rimskog plovila poznatog ako „Porečanka“.

S otkrivanja Porečanke na rivi

Riječ je o rimskom plovilu za koje se pretpostavlja da potječe iz 1. stoljeća, otkrivenog početkom ove godine na lokaciji “Porta de mar” na križanju gradske rive s ulicom Cardo Maximus kod nekadašnje zgrade Kompasa, prilikom radova na uređenju rive.

Na sastanku su svoj rad na istraživanju nedavno otkrivenih ostataka barke predstavile arheologinje Giulia Boetto i Marie Brigitte Carre arheologinje iz francuskog Centra za povijest i arheologiju Sredozemlja i Sjeverne Afrike iz grada Aix Marseille, ustanove koja je po svom radu i postignućima izuzetno poznata i priznata na svjetskoj razini.

Kako je naglasila ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić, ovo je zasigurno jedno od najznačajnijih arheoloških otkrića u Poreču u posljednjih 30 godina. Dijelovi plovila dobro su očuvani, prvenstveno oplata, rebra i kobilica. Plovilo je sačuvano u dužini 5 metara i širini 1,70 metra te je imalo i jedro. Sam brod je izrađen tehnikom šivanja, što je karakteristično za područje sjevernoga Jadrana. Nakon prvog dokumentiranja, plovilo je izvađeno, te desalinizirano u posebnom bazenu izrađenom za tu namjenu. Arheolozima je napose važan kontekst u kojemu je pronađen brod, uz rimsku rivu antičkog Poreča.

Očuvana Porečanka, antičko plovilo staro 2.000 godina

-Drago mi je da na našoj Porečanki rade vrhunski stručnjaci u ovom području i zaista, kako smo doznali, otkriće ostataka ovog plovila može se smatrati rijetkošću i na svjetskoj razini. Osim kao pomorski simbol, barka se može sagledavati i u mnogo širem kontekstu, kako kulturnom, turističkom, ali i kao vrhunska atrakcija za stanovnike Poreča i turiste, kazao je gradonačelnik Peršurić.

Arheologinja Boetto gradonačelniku je prikazala kratak opis postupka restauracije Porečanke koji uključuje obaveznu desalinizaciju, dodatna istraživanja otvaranjem „omota“ u kojem se nalazi barka u trajanju od otprilike osam mjeseci. Kako je dodala, nuklearni centar u Grnobleu se bavi ovom vrstom istraživanja. Vrhunska oprema čija se vrijednost procjenjuje na 20 miliona eura omogućuje detaljno istraživanje u cilju što kvalitetnijeg restauriranja, a u ovom se Centru trenutno istražuju i dvije barke iz Arheološkog muzeja Istre. Zatim slijedi još sušenje, čišćenje i liofilizacija drva – postupno i u ciklusima, te opremanje u Poreč. Završni dio uključuje montažu na stalak za „reprodukciju“ originalnog plovila u prvobitnom obliku (barka je bila duga 8 m, tipični primjer istarskog načina slaganja drva („šivanja“)

Kako su istaknule arheologinje, projekt restauracije bit će moguće izraditi u fazama, a neki se dijelovi mogu odrađivati i paralelno. Ukupno trajanje cijelog procesa može trajati od tri do četiri godine.

Također na sastanku je dogovoreno kandidiranje projekta na natječaj Ministarstva kulture (nakon dopremanja u Pulu i druge barke u vlasništvu Arheološkog muzeja Istre), te traženje mogućnosti za kandidiranje na druge natječaje.

Arheologinja Marie Brigitte Carre gradonačelniku je ukratko prikazala i postupak istraživanja ribogojilišta na području Porto Busolo kraj Červara, koje bi zbog svoje specifičnosti moglo postati i zanimljivo za realizaciju malog podvodnog parka površine od oko 50 m2.

Na sastanku su spomenuta i u listopadu prošle godine započeta istraživanja i na Porporeli, a koja će imati za nastavak i analizu područja oko Carinskog gata na porečkoj rivi.

Na sastanku su bili prisutni još i dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović, Gaetano Benčić kustos iz Zavičajnog muzeja Poreštine, te Klaudia Bartolić Sirotić koja je vodila arheološka istraživanja na rivi, priopćeno je iz Grada Poreča.

Država rasprodaje vozila i imovinu – Mercedes se može kupiti za samo 1.800 kuna

Roxanich Wine & Heritage hotel – Promocija novog vina podruma Roxanich „DITE“ uz predstavljanje novog singla Saše Lozara „VRIJEME“