in

NOVIGRAD: Predstavljena knjiga “Šetnja novigradskim vinogradima i cantinama: sjećanja i svjedočenja”

Gradska knjižnica Novigrad predstavila je 24. lipnja knjigu pod nazivom “Šetnja novigradskim vinogradima i cantinama: sjećanja i svjedočenja”. Knjiga je nastala kao rezultat zavičajnog projekta Knjižnice, “Novigradski vinogradi”, koji je za cilj imao očuvanje lokalnih običaja i priča vezanih za obradu vinograda, a kojeg je financijski potpomogla Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule iz sredstava Fonda gradova i općina.

Makina za špricanje Gorana Jugovca

U knjizi su prikupljena sjećanja nekolicine Novigrađana i Novigrađanki koja se protežu iz razdoblja kada su seljaci bili uglavnom koloni veleposjednika (1930.), preko seljačkih radnih zadruga i općih poljoprivrednih zadruga (1950.), samostalnih poljoprivrednika (1960.), PIK-a Umag (1960.-1980.), pa sve do današnjih dana kada mlađa generacija vinogradara i vinara razvija jednu novu vinsku priču.

Iz priča živućih svjedoka vremena saznajemo o važnosti vučne stoke za obradu vinograda te o postepenom uvođenju mehanizacije počevši od kraja pedesetih godina prošlog stoljeća kada se počinju formirati veliki plantažni vinogradi koji će s vremenom okruživati veći dio Novigrada. Prikupljena sjećanja, fotografije i alati govore o Novigradu koji je nekad bio pretežno poljoprivredno mjesto u kojem je svaka obitelj imala par “fila” loza za proizvodnju vina u vlastitim kantinama. Viškovi grožđa donosili su se volovima, magarcima i kravama na prodaju u Cantinu sociale na Rivareli, a kasnije i u podrum na Mandraču, a o ovim podrumima je također posvećeno poglavlje.

Ravnateljica novigradske knjižnice, Morena Moferdin, i knjižničarka Dijana Lipovac Matić, ispričale su prisutnima na predstavljanju knjige da su pokušale što vjernije prenijeti razgovore koji su vođeni s kazivačima te zadržati sve dijalektalne nazive vinogradarskih poslova ili alata.

Prisjetile su prisutne da je ova publikacija samo jedan od rezultata projekta “Novigradski vinogradi” jer je u sklopu projekta postavljena i izložba fotografija koje prikazuju djelić vinogradarske povijesti Novigrada, i održana dva predavanja: Etnografskog muzeja Istre o kulturi ispijanja vina koje se može pogledati na mrežnim stranicama Knjižnice, i Udruge vinogradara i vinara Novigrada namijenjenom učenicima osmih razreda Osnovne škole Rivarela.

Zainteresirani mogu dobiti besplatni primjerak knjige u Gradskoj knjižnici Novigrad.
Ovaj projekt proveden je uz financijsku potporu Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule iz sredstava Fonda gradova i općina.

POREČ: Juniori Jadrana poraženi u kvalifikacijama za 1. HNL

TAR-VABRIGA: Obavijest za građane kako do plaža na Lanterni zbog X JAM-a