in

NOVIGRAD: Upoznajte glumce amatere iz skupine UPKA Error. Oduševili komedijom “Oprostite, bilo je namjerno”

Foto Robert Marić - Studio Lyst - Detalj s premijere predstave UPKA Errora

Udruga za promicanje kreativnih aktivnosti (skraćeno UPKA) “Error”, svojim je sugrađanima, Novigrađanima, nedavno poklonila večer prepunu smijeha uz novu predstavu “Oprostite, bilo je namjerno / Che disastro di commedia”, odigranu u novigradskom CMIK-u. Radi se o prvoj predstavi nakon korona-pauze, te ujedno najzahtjevnijoj od osnutka ove amaterske kazališne skupine 2016. godine, za koju im je trebalo čak nešto više od godine dana proba i priprema.

Foto Robert Marić - Studio Lyst
Foto Robert Marić – Studio Lyst

“To je predstava u predstavi. Grupa glumaca poput nas trudi se, radi i daje sve od sebe kako bi napravila predstavu, ali sve što može poći krivo – pođe krivo. Tu nastupa snalaženje amatera glumaca kako da predstavu dovrše, jer stajanja nema. Pritom dolazi do svakakvih mogućih preokreta i iznenađenja”, otkriva nam Aleksandra Krt, voditeljica skupine i redateljica ove predstave, inače adaptacije originalne britanske kazališne komedije “The play that goes wrong” Henryja Lewisa.

Dijana Lipovac Matić, Ivan Hanžek, Meri Hanžek, Dobrivoj Savatović, Mirko Stamenković, Katarina Hanžek i Fabijan Nađ glumci su amateri koji su novigradskoj publici poznati s ulica njihova grada – lica su to koja viđaju u knjižnici, ambulanti, trgovini, školi, pa su utoliko više oduševljeni kada ih vide u drugačijem ambijentu, točnije na kazališnim daskama.

Foto Robert Marić - Studio Lyst
Foto Robert Marić – Studio Lyst

Kako bi pružili doživljaj dostojan profesionalnih predstava, ovi su se talentirani glumci, uz voditeljicu, majstora zvuka i tona Endyja Krta i scenografkinje i kostimografkinje, itekako potrudili i, sudeći prema velikom odazivu, opravdali očekivanja. Osim britanskog stila humora koji najbolje rezonira s našim, kao i lokalnih “fora” koje je ova uigrana ekipa ubacila u predstavu na oduševljenje prisutnih, tu je i mnogo posla koji je prethodio završnici.

“Glumci kojima je to profesija dođu na gotovu scenu i vježbaju – mi ne. Dio smo čitavog procesa, zato toliko i traju pripreme. Čitavu smo scenografiju izradili sami, uz veliku pomoć naše dvije članice, Martine Andreašić i Mire Sedak. Za ovu nam je predstavu trebalo dulje od drugih jer je sama scenografija njezin bitan dio i nije statična” objašnjava jedna od glumica ove skupine, Dijana Lipovac Matić, dok su se svi jednoglasno složili kako, bez ogromne podrške partnera i obitelji, ne bi ništa od toga realizirali.

Premijera je dupkom ispunila dvoranu novigradskog CMIK-a, a doživljaji ovih glumaca amatera još se uvijek nisu slegli.

“Očekivali smo da će biti puno ljudi, ali svaki se put iznenadimo koliko ih zapravo ima. Zahvalni smo na svojoj publici, našim Novigrađanima za koje to i radimo”, govori nam Katarina Hanžek, predsjednica ove Udruge.

Foto Robert Marić - Studio Lyst
Foto Robert Marić – Studio Lyst

Napomenimo kako je predstava bila besplatna, a publika je mogla donirati u humanitarne svrhe. Prikupljalo se za kupnju bolesničkog kreveta koji je nužan udruzi Zdravi Novigrad.

Od svog osnutka, ova je ekipa, u nešto drugačijim sastavima, već izvela komedije “Boeing, boeing”, “Večer s ubojstvom”, “Majčin pepeo”, “Ona i on”, “CabarError”, te posljednju, izvedenu premijerno 13. svibnja, “Oprostite, bilo je namjerno”.

Osim toga, izvode manje skečeve u suradnji s Gradom Novigradom koji ujedno i financira njihov rad. Tradicionalno ih izvode na Dan grada, dok su proteklog Božića po prvi puta održali predstavu za djecu naslovljenu “Djevojčica koja je mrzila Božić”. Tom su prilikom organizirali i tombolu, a potrudili su se da se zabave i djeca koja ne izvuku nagrade, jer je svih poklonima i pojavom obradovao Djed Mraz. Iz UPKA Errora navode kako se nadaju da će ova lijepa priča postati i tradicijom.

“Veliki smo entuzijasti u grupi i, iako različiti, jako se dobro razumijemo i volimo to što radimo. Na svakim se probama smijemo, pa čak i kada dođemo umorni, kući odlazimo sa smiješkom”, složili su se Errorci kojima je velika želja najnoviju predstavu pokazati diljem Istre, stoga nestrpljivo čekaju pozive.

No, sljedeći termin već znaju, pa se tako sprema repriza u Novigradu, 10. lipnja, ponovno u CMIK-u u 20 sati.

Nakon što prođe period gostovanja s ovom predstavom, ponovno će uslijediti istraživački rad njihove voditeljice Aleksandre, čiji je jedan od mnogih talenata upravo pronalazak djela koja odgovaraju skupini. Izabire one predstave u kojima se prvenstveno zabavljaju, jer onda to i publika osjeti. Svake godine podiže ljestvicu, odnosno teži originalnosti, bez ponavljanja i uvijek na veliko iznenađenje publike.

“Ne razmišljamo o dugoročnim ciljevima, već se veselimo svakoj sljedećoj predstavi. Ono što nas kao amatere odvaja od profesionalaca jest upravo to što je njima navedeno posao, dok nama nije, pa svoju zaigranu energiju prenosimo publici”, zaključuju skromni i simpatični članovi ove vesele ekipe.

Aleta Brattoni

Foto Robert Marić – Studio Lyst

Foto Eko aktivisti Vodnjana

Uspješna eko akcija u Barbarigi “Od izvora do mora”

Foto Umjetnička škola Poreč

U čast Danu Umjetničke škole Poreč u srijedu koncert braće Đuzel