in

U čast Danu Umjetničke škole Poreč u srijedu koncert braće Đuzel

Foto Umjetnička škola Poreč

Povodom Dana Umjetničke škole Poreč nastupit će braća Mate i Marijan Đuzel, poznati mladi klavirist i trombonist. Koncert će se održati u srijedu, 31. 05. 2023. u 19,00 sati u Kazališnoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Poreč. 

Mate Đuzel (1995.), solo trombonist Orkestra Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, osnovno i srednje glazbeno obrazovanje stekao je u Imotskom, a na Muzičkoj akademiji u Zagrebu magistrirao je trombon 2018. godine u klasi prof. Šime Vulelije. Jednu godinu studija proveo je i na ljubljanskoj Akademiji za glasbo u klasi prof. Dušana Kranjca. 

Kao solist, dobitnik je mnogih priznanja i nagrada, od kojih možemo izdvojiti pobjedu na 53. glazbenoj tribini Darko Lukić (2019./2020.), kojom se zlatnim slovima upisao kao jedini trombonist pobjednik u više od pola stoljeća dugoj povijesti tribine. Isto tako je jedini hrvatski trombonist koji je nastupio na, po mnogima, najprestižnijem međunarodnom natjecanju za soliste – ARD International Music Competition. Četiri puta (2008., 2010., 2012., 2014.) je osvajao prve nagrade na Državnim natjecanjima koje organizira Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga (HDGPP) te mu je za iste dodijeljen Oskar znanja od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske. Također je četiri puta (2007., 2009., 2011., 2013.) bio prvonagrađen na Međunarodnom natjecanju Daleki akordi te je dvaput (2007., 2009.) proglašen i apsolutnim pobjednikom tog natjecanja. Osvajao je prve nagrade i na međunarodnim natjecanjima Bistrički zvukolik (2014.), Woodwind & Brass (2015.) i SVIREL (2016.). Dobitnik je Rektorove nagrade za izvedbu Koncerta za trombon i orkestar Nina Rote uz pratnju Zagrebačke filharmonije (ak. god. 2016./2017.), kao i Dekanove nagrade za solističke nastupe uz različite orkestre i ansamble (ak. god. 2017./2018.). Solistički je nastupio uz Zagrebačku filharmoniju, Zagrebačke soliste, Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga RH, Brass ansambl Muzičke akademije u Zagrebu, Duhački orkestar Muzičke akademije u Zagrebu i Gudački komorni orkestar Muzičke akademije u Zagrebu. 

Kao komorni glazbenik (trio i kvartet trombona, brass kvintet) osvojio je dvije prve nagrade na Državnom natjecanju HDGGP-a (2006., 2012.), prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju Davorin Jenko (2018.) te Nagradu HDS-a za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja na 54. tribini Darko Lukić (2020.-2021.).

Nastupao je na poznatim hrvatskim i europskim glazbenim festivalima (Muzički biennale Zagreb, Splitsko ljeto, Dubrovačke ljetne igre, Schleswig-Holstein Musik Festival, Festival d’ Aix en Provence, Internationale Musikwoche Grenchen). Dvije sezone (2016.-2017.) je bio član Mediteranskog orkestra mladih (Orchestre des Jeunes de la Méditerranée) te je uz koncertnu praksu upijao umijeće sviranja u orkestru koje su mu prenosili tamošnji tutori, članovi Londonskog simfonijskog orkestra (LSO). Također je usavršavao svoje znanje kod najuglednijih solista i pedagoga kao što su Christian Lindberg, Branimir Slokar, Roger Harvey i Dietmar Küblböck. Surađivao je s gotovo svim profesionalnim orkestrima u Hrvatskoj. 

U zadnjih nekoliko godina najviše nastupa u svom splitskom orkestru, zatim u ansamblu limenih puhača Zagreb Brass Quintet, kojeg je i osnovao još u studentskim danima te kao solist uz pratnju brata Marijana, pijanista. Od rujna 2022. godine se počinje baviti i pedagoškim radom – predaje trombon u Glazbenoj školi u Makarskoj kao vanjski suradnik.

Marijan Đuzel jedan je od vodećih hrvatskih pijanista mlađe generacije. Trenutno je zaposlen na Muzičkoj akademiji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli kao asistent klavirskog odsjeka. Klavir je učio kod Alenke Milano i Kosovke Čudine, a diplomirao je 2015. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Đorđa Stanettija. Svoja pijanistička znanja usavršio je na Kraljevskom konzervatoriju u Bruxellesu u klasi Aleksandra Madžara gdje je diplomirao s najvećom pohvalom.

Osobitu pažnju posvećuje opusu Ludwiga van Beethovena čije klavirske sonate uvrštava u gotovo svaki koncert. Na 14. pijanističkom natjecanju Beethoven u Beču 2013., između 259 kandidata plasirao se u polufinale među trinaest najboljih natjecatelja. Imao je zapažene nastupe i na natjecanjima Beethoven u Bonnu 2017. godine, Viotti u Vercelliju 2017. godine, Alessandro Casagrande u Terniju 2014. i dr.   Za uspjehe tijekom studija primio je Dekanovu nagradu i Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu. Kao mladi pijanist osvaja veliki broj prvih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima: Zlatko Grgošević u Zagrebu, Mladi virtuozi u Zagrebu, Grand Prix Lions kluba Rijeka, EPTA u Osijeku,  Ferdo Livadić u Samoboru i dr. Pobijedio je na  49. Tribini mladih glazbenika Darko Lukić u Zagrebu.

Croatia Records objavila je Đuzelov prvi solistički album pod nazivom Virtuoso collection: Marijan Đuzel (live), snimljen uživo na koncertu u Hrvatskom glazbenom zavodu 2018. godine, s izborom skladbi L. Van Beethovena (sonata iz op. 106, “Hammerklavier“), R. Schumanna, B. Bartoka i Davorina Kempfa.

Nastupao je kao solist uz Zagrebačku filharmoniju, Zagrebačke soliste, Dubrovački simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar HRT-a, Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Gidsen, Zadarski komorni orkestar, Varaždinski komorni orkestar, orkestar Opere HNK-a iz Splita. Ostvario je suradnje s dirigentima kao što su Pierre-Andre Valade, Nil Venditti, Robert Lehrbaumer, Yves Segers, Koenraad Hofman i dr. Nastupao je i u komornim sastavima s violinisticom Evgenijom Ephstein, trombonistom Matom Đuzelom i drugim uglednim glazbenicima.

Redovito održava solističke recitale u Hrvatskoj i inozemstvu (Austrija, Belgija, Italija, Njemačka, Španjolska, Švicarska, SAD, Tajland). Nastupao je i na uglednim hrvatskim festivalima i ciklusima koncerata, kao što su Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, Glazbene večeri u Sv. Donatu, Hvarske ljetne priredbe, Glazbeni umjetnici Zagrebu, Festival Sv. Marka, Koncerti u Eufrazijani, Piano Loop Festival i dr.  Bio je stipendist Zaklade Dr. Ing. Dino Škrapić, MBA. Umjetnički je direktor i profesor na Međunarodnoj ljetnoj školi Ardea u Čapljini.

Od programa vas u srijedu očekuje B. Marcello, L. van Beethoven, G. Tudor, S. Šulek i A Prvor. 

Za sve koncerte ULAZ je SLOBODAN.

Posebno se škola zahvaljuje Ministarstvu kulture, Gradu Poreču i Pučkom otvorenom učilištu Poreč za podršku.

Foto Robert Marić - Studio Lyst

NOVIGRAD: Upoznajte glumce amatere iz skupine UPKA Error. Oduševili komedijom “Oprostite, bilo je namjerno”

waldorf

Waldorf u Istri: U Brtonigli i Vodnjanu predavanje o prvim školskim iskustvima