in

Novigradska Lavanda u Velenju na susretu KUD-ova Hrvatske i Slovenije

Foto Lavanda Novigrad

U sklopu međunarodnog projekta „Glazba nas spaja“, članovi ženskog pjevačkog zbora Lavanda iz Novigrada protekli tjedan nastupili su u Šoštanju, nedaleko Velenja na susretu hrvatskih kulturno umjetničkih društava iz Hrvatske i Slovenije. U prepunoj dvorani rekreacijskog kulturnog centra, nastupili su članovi folklornih društava te ženska vokalna klapa iz Rugvice (Hrvatska), Pirana, Velenja te mjesta domaćina, odnosno Šoštanja, koji su se predstavili narodnim plesovima iz Dalmacije, Bosanske Posavine te središnje Bosne i Hercegovine, dok su se novigradske zborašice predstavile istarskim i dalmatinskim narodnim te zabavnim skladbama. U gotovo dvosatnom kulturnom programu, kojeg su domaćini nazvali „Rodni kraju pjesmom ti se vraćam“, članovi nastupajućih društava su glazbom, pjesmom, recitacijama te narodnim nošnjama promovirali hrvatsku kulturnu te folklornu baštinu.  

Kulturno zabavni program zaključile su članice ženskog pjevačkog zbora Lavanda iz Novigrada koji su pod vodstvom svog dirigenta Branislava Ostojića, oduševili sve prisutne, kako izvođače, tako i mnogobrojnu publiku, izvedbom najznačajnijih glazbenih pjesama iz našeg mjuzikla Jalta, Jalta te Završnim kolom iz opere Ero s onoga svijeta.

Inače zborašicama Lavande koji su do sada u listopadu (u samo petnaestak dana) nastupili u Ljubljani, na X Saboru Hrvatske kulture, potom kao gosti na duhovnom koncertu zagrebačkog glazbenika Alena Hržice održanim u Portoroškoj crkvi te ovaj u Šoštanju, bio već treći nastup za redom koji su održali u Republici Sloveniji.

Uspješni organizator susreta hrvatskih KUD-ova bili su Savez Hrvatskih društava koji djeluju u Sloveniji te KUD Velenje.

Na slici zborašice Lavande

POREČ: Održane Ironkids utrke u kojima se natjecalo stotinjak djece

nogometni klub jadran

Jadran Poreč protiv Šibenika u utorak na Velom Joži