in

Obilježavanje Rujanskih odluka: U Novigradu predstavljanje knjiga o antifašizmu u Istri

Pridružujući se nizu programa kojima se diljem Istre obilježava 80. obljetnica Pazinskih odnosno Rujanskih odluka o pripojenju Istre Hrvatskoj, Udruga antifašista Bujštine u suorganizaciji s Istarskim povijesnim društvom i novigradskim CMIK-om, Centrom za manifestacije i kulturu, poziva vas na predstavljanje knjiga „Geneza antifašizma u Istri“ autora dr. sc. Milana Radoševića te „Društvo i otpor fašizmu. Istarski poučak i globalni izazovi“, autora dr. sc. Renata Matića.

Knjige će predstaviti sami autori u društvu moderatora, pulskog povjesničara prof. Branimira Červara, dok će za glazbeni intermezzo biti zadužen novigradski  Zbor „Lavanda“. Predstavljanje knjiga održat će se u petak 29. rujna u 18 sati, u Centru za manifestacije i kulturu Novigrad-Cittanova (Rivarela 7).

O knjizi “Geneza antifašizma u Istri”: U knjizi je znanstveno obrađena tema početaka fašističkog nasilja usmjerenog protiv radničkog te hrvatskog nacionalnog pokreta u Istri 1920. godine koji je generirao i prvi antifašistički otpor. Kroz četiri poglavlja su, konzultacijom arhivskog, novinskog, memoarskog gradiva, rekonstruirane epizode Vodnjanske bitke (16. siječnja), prvomajskog krvoprolića na pulskoj Portarati, fašističkog paleža Narodnoga doma u Puli (14. srpnja), napada na odvjetnike dr. Mirka Vratovića i dr. Ivu Zuccona (Cukona) (16. srpnja) te konačno Mussolinijev posjet Puli (21. rujna) i sukob fašista sa socijalistima.

O autoru: Milan Radošević (Pula, 1983.), povjesničar, viši znanstveni suradnik na Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU-Područnoj jedinici u Puli. Proučava povijest Istre i Kvarnerskog primorja u 20. stoljeću, posebno političku povijest s naglaskom na fašizam i antifašizam te socijalnu povijest s naglaskom na javno zdravstvene procese. Do sada je objavio dvije autorske i tri uredničke knjige te stotinjak stručnih i znanstvenih radova, osvrta, priopćenja, prikaza i kataloga izložbi. Vanjski je suradnik na doktorskim studijima na Sveučilištu u Kopru (Univerza na Primorskem), Sveučilištu u Zagrebu i Sveučilištu u Dubrovniku u mentoriranju te ocjenjivanju doktorskih radova kandidata. Kao član i voditelj sudjelovao je u nekoliko bilateralnih znanstvenoistraživačkih projekata, (su)voditelj je znanstvenoistraživačkog programa Stoljeće europskog antifašizma. Istra između lokalnog i globalnog. Jedan je od osnivača i predsjednik Istarskog povijesnog društva.

O knjizi “Društvo i otpor fašizmu. Istarski poučak i globalni izazovi”: “Svijetla točna na globalnoj mapi gdje otpor poprima širi narodni karakter i prije pojave fašističke države i objave globalne prijetnje opstanku čovječanstva jest Istra. Riječ je o otporu na nasilje, čiji se jedinstveni zlokobni karakter razotkriva u samom začetku”.

O autoru: Renato Matić (Vinkovci, 1963.), sociolog, redovni profesor Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. NA Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je (1988.), magistrirao (1994.) i doktorirao sociologiju (2001.), potonje na temu “Neke vrijednosne odrednice devijantnog ponašanja u hrvatskom društvu. Područja njegova znanstveno-istraživačkog i nastavničkog djelovanja, uz opću sociologiju, jesu sociologija kriminala i društvene devijantnosti, problemi nasilja i korupcije te društveni uzroci predrasuda i diskriminacije s naglaskom na devijantne pojave i probleme hrvatskog društva u razdoblju tranzicije. Jedan je od osnivača i predavač na Šoa akademiji koju je pokrenula Židovska općina Zagreb. Od 1989. do 1994. bio je zaposlen u MUP-u Republike Hrvatske, a od 1994. do 2007. radio je kao nastavnik na Fakultetu kriminalističkih znanosti (kasnije Visokoj policijskoj školi) u Zagrebu. Na sadašnjoj instituciji zaposlen je od 2007. godine.

voda pixabay špina ilustracija

Bez vode 28. rujna ulice i naselja u Poreču te dio Višnjanštine

Foto Grad Novigrad - Nova batana za postav zavičajne zbirke

NOVIGRAD: Autentična batana najavljuje završetak radova na uređenju nove kulturno-povijesne zavičajne zbirke