in

NOVIGRAD: Autentična batana najavljuje završetak radova na uređenju nove kulturno-povijesne zavičajne zbirke

Foto Grad Novigrad - Nova batana za postav zavičajne zbirke

Ulaganje u izgradnju izložbenog prostora ribarske baštine Grada Novigrada u srcu starogradske jezgre, koji traje od listopada 2022. primiče se kraju.

Foto Grad Novigrad - Nova batana za postav zavičajne zbirke
Foto Grad Novigrad – Nova batana za postav zavičajne zbirke

Projekt stvaranja prikladnog izložbenog prostora za kulturno-povijesnu zavičajnu ribarsku zbirku Novigrada, obuhvaćala je radove u nadogradnji prostora, te prikupljanje građe i uređenje prostora u starogradskoj jezgri Novigrada, u Mlinskoj ulici. Uskoro će se prikupljene uspomene i očuvani predmeti iz bogate novigradske ribarske povijesti prezentirati javnosti, i novi prostor će postati dodatni kulturni sadržaj grada koji će valorizirati tajne tradicionalnog zanata po kojem je grad Novigrad prepoznatljiv kao mali mediteranski ribarski grad.

Kao najveći eksponat ove zavičajne zbirke, prošlog tjedna u centralnom dijelu novog prostora smjestila se autentična novigradska batana s polukružnom krmom i jedrom. Ova novigradska batana stvarala se šest mjeseci u Piranu, a radove je vodio Slobodan Simić Sime iz Zavoda Mediteranum Piran, ujedno i autor knjige o batanama Istre.

„To je tip batane koji je najteži i najkompleksniji za izradu. Nekada se izrađivala samo u škverovima, gradili su je isključivo majstori, dok su ostale tipove istarskih batana gradili i spretni ribari. Ova batana je replika batana koje su kod vas plovile od kraja 19.stoljeća, ali sam siguran da je bila takva ili veoma slična barem još pola stoljeća prije, po meni negdje od kraja 18. stoljeća.“ Tako nam je opisao novigradsku batanu Slobodan Simić Sime, autor knjige o batanama Istre.

Batana je u Novigrad stigla u nedavno iz uličica starogradske jezgre Pirana, gdje se nalazi i radiona Sime. Batana je započela svoje putovanje prema svom novom/starom domu – Novigradu, a iz Pirana su je uz slavlje ispratili njen tvorac Slobodan Simić Sime i dogradonačelnik Pirana iz redova talijanske manjine Christian Poletti. Batanu su preuzeli Gradonačelnik Novigrada Anteo Milos, zamjenica gradonačelnika iz redova talijanske manjine Vivijana Fakin, voditelj projekta i brojni novigradskih ribari.

Foto Grad Novigrad - Nova batana za postav zavičajne zbirke
Foto Grad Novigrad – Nova batana za postav zavičajne zbirke

Novigradska batana teška je oko pola tone sa svom pripadajućom opremom, dužine je 4,8m i širine 1,6 m. Izgrađena je u kombinaciji hrasta, ariša i jasena, a korišteno drvo je prirodno sušeno od 3 do 10 godina. U izgradnji batane iskoristilo se 15 kg raznih premaza i više od 1.000 vijaka.

Kako bi se oplemenio izložbeni prostor i postigla cjelovitost projekta, pored novigradske batane sredstvima projekta nabavljena je i interaktivna multimedijska kiosk jedinica koja će zabaviti posjetitelje interaktivnim sadržajima i slikovno prikazati nastajanje batane.

Vrijednost ulaganja je 393.278,12 kn/ 52.196,98 €, sufinancirano sredstvima EU iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo i RH, putem natječaja FLAG „Pinna nobilis“ (85% EU, 15%RH).

Izvor Grad Novigrad

Obilježavanje Rujanskih odluka: U Novigradu predstavljanje knjiga o antifašizmu u Istri

U Istri “Lov na filantropsko blago” – Sudjeluju ekipe iz 7 škola, prikupljeni novac donirat će