in

Od Vižinade do vječnosti – Predstava o balerini Carlotti Grisi oduševila publiku

Predstava o Carlotti Grisi u Vižinadi - Foto Slavko Ledić

„Carlotta Grisi – Od Vižinade do vječnosti“, glazbeno je kazališna predstava koju su u petak u na trgu ispred crkve Svetog Jeronima i uz baroknu Battistelinu šternu izveli umjetnici u produkciji Umjetničkog festivala Rovinj Art & more i Opere b.b., prvog opernog komornog kazališta iz Zagreba. Drugi je to nastup poslije prošlogodišnje izvedbe iste te predstave premijerno prikazane upravo u Vižinadi.

Predstava o Carlotti Grisi u Vižinadi - Foto Slavko Ledić
Predstava o Carlotti Grisi u Vižinadi – Foto Slavko Ledić

Napomenimo da je u starom centru Vižinade u Kući Maraston uređen prostor za posjetitelje u kojem je jedan cio kat posvećen Cartotti Grisi. Brojna publika s oduševljenjem je pratila predstavu, često aplauzom nagrađivala izvedbe glumaca, a na kraju je načelnik Vižinade, Marko Ferenac, zahvalio svim akterima, uručio im cvijeće i prigodne poklone te nazdravio izvrsnim pjenušcem vižinadskih vinara i tradicionalnim domaćim cukerančićima.

Predstava o Carlotti Grisi u Vižinadi - Foto Slavko Ledić
Predstava o Carlotti Grisi u Vižinadi – Foto Slavko Ledić

Zašto je ovomu kazalištu važno da nastupe upravo u Vižinadi ? Naime, prostor na kojem se predstava izvodi je mjesto na kojem se nekada nalazila rodna kuća ove velike, svjetski poznate, baletne umjetnice i dvorište na kojem je malena Carlotta načinila svoje prve korake. Već tada je maštala o plesu i baletu i ne sluteći da će je upravo njene maštarije odvesti na najveće pozornice i svjetske scene poput onih u Napulju, Parizu, Londonu, Sankt Peterburgu i Beču. Stoga je ovo mjesto i inspiracija za umjetnike poput glumaca Ronalda Brausa i Maria Čopora, autorice teksta i glavne glumice Annamarie Sreda, redateljice Ljiljane Gvozdenović i autora glazbe Darijana Ivezića i upravo zato rado dolaze u Vižinadu. Carlotta Grisi, baletna je umjetnica za koju je Adolphe Adam napisao balet „Gislle“ i jedno je od najvećih ostvarenja baletne umjetnosti uopće. Izvode ga najcjenjenija i najuspješnija kazališta i baletne kuće širom svijeta i redovito je na repertoaru mnogih od njih.

Predstava o Carlotti Grisi u Vižinadi - Foto Slavko Ledić
Predstava o Carlotti Grisi u Vižinadi – Foto Slavko Ledić

Napomenimo, da su povodom stote godišnjice smrti Carlotte Grisi, a želeći saznati gdje je rođena ovako velika umjetnica Vižinadu posjetili i nastupili Boljšoj teatar iz Moskve, članice ruskog Državnog baleta „Rimski Korsakov“ iz Sankt Peterburga i Ruski državni simfonijski orkestar.U Vižinadi i Novigradu 1998. godine održan je muzikološki skup „U znaku Carlotte Grisi“ posvećen umjetnici, a godinu dana kasnije baletna škola u Umagu ponijela je njezino ime. Školu je godinama vodio baletni pedagog iz Zagreba, nedavno preminuli, Nikolae Vasc, kojeg poznajemo po tome što je gotovo svake godine sa svojim učenicama i poznatim baletnim umjetnicima iz Hrvatske i svijeta nastupao u Vižinadi s geslom „Hommage Carlotti Grisi“.

Tekst i fotografije Slavko Ledić

Ilustracija - Foto Puwadon Sang-ngern za Pexels krv akcija

PAZIN: Akcija darivanja krvi u ponedjeljak

Foto DLS Pazin

Polaznici tečajeva crtanja i slikanja u Pazinu izlažu svoj „Svijet linija i boja“